Cum obișnuia să facă colivă Elena Ceauşescu? Ce ingrediente speciale folosea

Publicat: 28/01/2020 | 09:16

Suzana Andreiaș a fost vreme de 30 de ani adminsitratorul locuințelor soților Ceaușescu. Era unul dintre oamenii care a petrecut cel mai mult timp cu cei doi și a putut să le observe comportamentul și să le cunoscă toate stările și nevoile.

Suzana a fost om de încredere, menajeră și bucătăreasă, iar după toți anii pe care i-a petrecut în slujba familiei conducătoare a adunat o mulțime de povești despre ei. Femeia a povestit toate lucrurile pe care le știa și le-a trăit, iar Maria Dobrescu le-a adunat în cartea „La curtea lui Ceauşescu. Dezvăluirile Suzanei Andreiaş despre viaţa de familie a cuplului prezidenţial”. (CITEȘTE ȘI: DEZVĂLUIRILE MENAJEREI ANALFABETE DESPRE VIAȚA SOȚIILOR CEAUȘESCU)

Cum făcea coliva Elena Ceaușescu

Suzana Andreiaș a petrecut mult timp cu Elena Ceaușescu, iar uneori cele două mai găteau împreună. Suzana a povestit cum soția lui Ceaușescu a învâțat-o să facă un anumit tip de colivă, pe care conducătorii îl preferau. Menajera a spus excat cum cele două s-au apucat de gătit împreună și ce indicații îi dădea Elena. (VEZI ȘI: O MARE DE OAMENI LA MORMÂNTUL LUI NICOLAE CEAUȘESCU. FOSTUL DICTATOR AR FI ÎMPLINIT 102 ANI)

„A cerut arpacaş din ăla bun pe care l-am ales împreună cu ea, pe masă. Mi-a spus să-l spăl în nouă ape şi să-l pun la fiert cu apa cât să nu treacă peste arpacaş. «După două-trei clocote, să-i iei spuma aia de deasupra. Când vezi că s-a umflat grâul, îi pui un capac şi o cârpă deasupra. El înfloreşte. Dacă vezi că are prea multă zeamă, îl mai dai să mai fiarbă un pic, la un foc mai mic sau cu o tablă dedesubt». Mi-a spus apoi cum să toc nuca. Ştiam eu că nuca se bagă la cuptor, înainte. Cuptorul îi dădea un gust de alune. Mi-a arătat de la A până la Z. Cum să pun nucă, lămâie, rom, zahăr, vanilie, cum s-o ornez cu ciocolată deasupra, cu bomboane fondante,  mi-a explicat tot”, a relatat Suzana Adreiaș.