Cum ne dezinfectăm telefoanele mobile, ca măsură preventivă împotriva coronavirusului!?

Publicat: 11/03/2020 | 17:29

Telefonul mobil este unul dintre obiectele  cele mai pline de microbi, cu care intrăm în contact 90 la sută din timp, zi de zi. Motiv pentru care trebuie să știm exact cum îl putem dezinfecta corect. Ce soluții trebuie să folosim?

Zi de zi, mâinile noastre ating ecranul telefonului mobil și nu tot timpul acestea sunt și curate. Microbii pe care îi lăsăm pe suprafața telefonului ajung inevitabil în organismul nostru. Și asta pentru că, de cele mai multe ori, tindem să ducem mâinile pe suprafața nasului, a gurii sau a ochilor.

Multe studii făcute de-a lungul timpul de cercetători au arătat chiar că unele telefoane mobile aveau de 10 ori mai multe bacterii decât colacul toaletei.

„Oamenii îşi igienizează foarte rar telefoanele mobile, aşa că bacteriile şi microbii în general se acumulează pe suprafaţa acestora. Printre ele amintesc de E. coli, virusul gripal, stafilococcul auriu, chiar şi noul coronavirus COVID-19”, spun specialiștii.

Există soluții simple

Specialiștii recomandă curățarea telefonului mobil o dată pe zi sau chiar mai des dacă acesta trece prin mai multe mâini.De asemenea, este esențial să nu luam telefonul mobil la toaletă și să ne spălăm bine pe mâini.

Cum curățăm corect telefonul mobil

Cârpă din microfibră – este indicat să o porţi mereu cu tine în geantă sau rucsac, pentru că este cel mai bun material pentru a curăţa urmele de grăsime de pe suprafaţa telefonului, fără a o zgâria

Soluţii pe bază de alcool 60% şi apă 40% – acestea sunt recomandate pentru dezinfectarea telefonului. Umezeşte uşor o cârpă din microfibră sau bumbac moale şi şterge blând telefonul, pe toate părţile, inclusiv în colţuri. Important: nu aplica soluţia direct pe telefon!

Şerveţele dezinfectante – dacă preferi o variantă mai comodă, poţi folosi şerveţele antibacteriene pe bază de alcool. Ai grijă însă, astfel de şerveţele tind să fie excesiv de umede şi nu sunt foarte indicate pentru ecranele telefoanelor, ci mai degrabă pentru carcasele acestora.

Lampă bactericidă cu UV – dacă ai buzunare largi şi preferi o soluţie profesională, poţi cumpăra o lampă cu raze UV care distruge 99,9% din bacteriile şi microbii prezenţi pe o suprafaţă sau în aer, în doar 6 minute.

Gel dezinfectant – spălatul pe mâini cu apă şi săpun este gestul ideal pentru a ţine la distanţă microbii, dar dacă nu ai acces la o sursă de apă, poţi folosi şi un gel dezinfectant pe bază de alcool. Astfel, mâinile tale nu vor împrăştia microbii peste obiectele pe care le foloseşti uzual, aşa cum este şi cazul telefonului.

Apple recomandă doar utilizarea anumitor produse pentru curățarea telefonului

Compania Apple recomandă folosirea unei soluții cu alcool izopropilic, cu o concentrație de 70%. De asemenea, pot fi folosite și șervețele dezinfectante pentru curățarea aparatelor mobile. Foarte important este să nu lăsați urme de umezeală pe suprafața telefonului mobil.

Compania atrage atenția că produsele de curățare pot fi folosite doar pe ecran și pe tastatură sua pe spatele dispozitivului.