Cum a funcționat, timp de 10 ani, „Legea tăcerii” la Episcopia Hușilor. „Toţi au ştiut în mare ce se petrece…”

Publicat: 23/06/2020 | 19:16

CANCAN.RO vă prezintă, în exclusivitate, noi detalii cutremurătoare din culisele scandalului sexual iscat în sânul Episcopiei Huşilor. Fostul episcop Corneliu Bârlădeanu, Onilă pe numele de mirean, a fost iniţial arestat preventiv  – pentru ca, mai apoi, să fie eliberat de judecătorii instanței supreme – pentru fapte de viol în formă continuată şi abuz sexual, alături de fostul călugăr arhimandrit  Sebastian Jitaru.

Dosarul este unul vast, întins cu ancheta pe o durată mare de timp. Potrivit unor surse judiciare, ar fi fost pus în stand-by de o lipsă de reacţie a DNA Iaşi, care ar fi ţinut o perioadă de timp probe esenţiale în gestiune, fără a le declina unităţii de parchet abilitate să facă cercetări pentru aceste gen de fapte. (VEZI AICI: AM INTRAT ÎN POSESIA IMAGINILOR +18. AVEM FILMUL XXX CU CARE L-AU ŞANTAJAT PE EPISCOPUL HUŞILOR)

Corneliu Bârlădeanu, fostul episcop de Huși

În esenţă, anchetatorii ieşeni au probat faptele celor doi slujitori ai Domnului cu mărturiile victimelor, ale părinţilor acestora, ale personalului bisericesc, din perioada comiterii pretinselor fapte, dar şi cu probe directe precum înregistrări video – cele ţinute o perioadă bună de timp la DNA Iaşi – şi expertize psihologice ale victimelor.

Potrivit actelor din dosar, la Episcopia Huşilor funcţiona „Legea tăcerii”, în contextul în care angajaţii şi subordonaţii Episcopului Huşilor ar fi cunoscut încă de la bun început calvarul la care sunt suspuşi minorii, victimele lui Onilă şi Jitaru. Procurorii ieşeni au devoalat întreaga situaţie în curprinsul dosarului şi arată cum tinerii puteau să fie scăpaţi mai devreme de drama psihologică şi de abuzurile sexuale ale celor doi.

Zece ani de abuzuri

„În urma cercetărilor efectuate în cauza penală până la acest moment, a rezultat că activitatea infracţională a celor doi inculpaţi, concretizată prin abuzuri sexuale repetate, s-a derulat pe o perioadă lungă de timp, 2007-2017, aceştia alegându-şi victimele dintre băieţii tineri, fără experienţă de viaţă, elevi în cadrul Seminarului Teologic de la Huşi, aflaţi într-o situaţie extremă de vulnerabilitate. Pe de o parte, datorită sprijinului familial (marea majoritate a copiilor abuzaţi fac parte din familii cu o situaţie materială dificilă, unii părinţi sunt plecaţi în străinătate, unde muncesc, şi vin acasă doar o dată sau de două ori pe an), pe de altă parte, se aflau într-un internat, cu reguli extrem de stricte, li se insufla, prin participarea permanenţă la slujbe în biserică şi prin contactul zilnic cu personalul mănăstirii, că ceea ce este valorizat într-un astfel de aşezământ este supunerea faţă de regulile impuse de mai-marii bisericii, erau terorizaţi de stricteţea respectării normelor şi canoanelor bisericeşti, erau obligaţi să se spovedească şi să-și mărturisească «păcatele», ceea ce nu reprezenta nimic altceva decât o formă de control, control pe care cei din conducerea şcolii şi nu numai, voiau să îl aibă asupra acestor copii.

Secvență din filmulețul cu care înalta față bisericească a fost șantajată

Atât episcopul de Huşi, profesorul Onilă Cornel, cât şi călugărul Jitaru Sebastian Cristi au profitat din plin de acest control, chiar dacă fiecare în mod diferit, după cum urmează a fi detaliat (…)

Ambii inculpaţi au acţionat astfel pentru satisfacerea unor impulsuri sexuale proprii fără să ţină cont de faptul că victimele erau minore, aflate într-un aşezământ care propovăduia mai mult decât orice moralitatea şi respectarea normelor creştine şi care ar fi trebuit să îi protejeze”, au scris procurorii ieşeni în dosar. (NU RATA: CUM I-A ÎNDUPLECAT EX-EPISCOPUL DE HUȘI PE JUDECĂTORI SĂ ÎL LASE ÎN LIBERTATE. „TOȚI CEI CARE AU PROFITAT DE MINE M-AU…”)

Legea tăcerii în Casa Domnului

„Din probatoriul administrat în cauză rezultă, în mod evident, că, deşi erau de notorietate profiturile sexuale ale ambilor reprezentanţi ai Bisericii, întreg personalul parhial, călugării din mănăstire, cât şi personalul didactic şi nu numai, pedagogii şi supraveghetorii elevilor din seminar, de frica autorităţii exacerbate a Episcopului de Huşi, au preferat să tacă şi să nu sesizeze nici autorităţii, nici pe părinţii copiiilor afectaţi de evenimentele ce urmează a fi detaliate pe larg.

Niciun adult din toate persoanele (…) audiate în calitate de martori nu a intervenit pentru a ajuta pe niciunul dintre minori, deşi toţi au ştiut în mare ce se petrece în cadrul Seminarului Teologic din Huşi”, se arată în dosar.

Cercetați pentru fapte extrem de grave

Fostul episcop al Huşilor va fi cercetat în libertate, după ce judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au admis, în 5 iunie, contestaţia sa împotriva deciziei prin care a fost arestat preventiv. Magistraţii au admis şi contestaţia fostului călugăr arhimandrit Sebastian Cristi Jitaru, care urmează să fie cercetat sub control judiciar în acest caz.

Fostul episcop Corneliu Bârlădeanu este cercetat pentru agresiune sexuală în formă continuată în dauna unei persoane vătămate minore la momentul comiterii faptei, precum şi pentru viol în formă continuată.

Sebastian Cristi Jitaru, fost călugăr arhimandrit la Catedrala Episcopală din Huşi – care execută o pedeapsă cu închisoarea, dispusă printr-o hotărâre de condamnare definitivă – este, de asemenea, cercetat pentru trei infracţiuni distincte de viol în formă continuată în dauna unor persoane vătămate minore la momentul comiterii faptelor, şantaj în formă continuată şi agresiune sexuală în dauna unei persoane vătămate minore la momentul comiterii faptei.

Dosarul șantajului

Un uriaș scandal a izbucnit în iunie 2017 la Episcopia Huşilor, când Corneliu Bârlădeanu, pe atunci episcop al Huşilor, a reclamat la DNA că este şantajat de trei preoţi care i-au cerut bani sau funcţii pentru a nu face publică o înregistrare în care prelatul ar apărea în timp ce întreţinea relaţii homosexuale cu o persoană despre care se crede că era un elev de la Seminarul Teologic Huşi, actualmente preot într-o parohie din judeţul Vaslui. (VEZI ȘI: SENTINȚĂ-BOMBĂ LA IAȘI. PREOȚII CARE L-AU ȘANTAJAT PE FOSTUL EPISCOP DE HUȘI MERG LA ÎNCHISOARE)

Ulterior, cei trei preoţi, printre care şi Sebastian Cristi Jitaru, au fost condamnaţi la închisoare cu executare, iar fostul episcop al Huşilor s-a retras din funcţie în luna august 2017.

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la pont@cancan.ro, să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.