Cum a fost ”iertat” fostul preot Pomohaci de condamnarea la închisoare?! Judecătorii au scris în motivare că…

Publicat: 17/06/2021 | 23:53

CANCAN.RO vă arată, în exclusivitate, cum a fost “iertat” fostul preot Cristian Pomohaci de condamnarea la închisoare. Cântărețul de muzică populară a fost, practic, primul beneficiar al legii care îi scapă pe evazioniști dacă achită prejudiciul. Instanța i-a aprobat să plătească o amendă de 40.000 de lei, iar sentința de un an cu suspendare primită a fost ștearsă. În continuare, vă dezvăluim amănunte de ultimă oră din dosar, precum și ce au scris judecătorii în motivare.

Fostul preot Cristian Pomohaci a fost acuzat de evaziune fiscală, după ce, timp de mai mulți ani, nu a plătit impozit pentru sumele câștigate din închirierea mai multor apartamente. Ulterior, a încheiat cu procurorii un acord de recunoaștere a vinovăției, a achitat prejudiciul de 28.000 de euro și a fost de acord cu o pedeapsă de un an de închisoare cu suspendare.

Decizia magistraților

Doar că, potrivit unei legi promulgate pe 31 martie, inculpații pentru evaziune fiscală de până la 100.000 de euro pot scăpa de închisoare, doar cu o amendă penală, dacă achită integral prejudiciul. Imediat, Cristian Pomohaci a depus o cerere de a plăti o sancțiune financiară în locul condamnării cu suspendare. Pe 21 mai, Tribunalul Mureș i-a aprobat fostului preot solicitarea și i-a aplicat o amendă de 40.000 de lei.

Constată intervenirea legii penale mai favorabile raportat la pedeapsa de 1 an închisoare cu suspendare sub supraveghere, aplicată petentului condamnat pentru comiterea infracțiunii de evaziune fiscală în formă continuată. (…) Dispune înlocuirea pedepsei aplicate petentului condamnat cu aplicarea unei pedepse constând în 200 de zile de amendă reprezentând 200 lei/zi respectiv 40.000 lei amendă, pentru comiterea infracțiunii de evaziune fiscală în formă continuată”, este decizia finală a judecătorilor.

Cristian Pomohaci a scăpat de închisoarea cu suspendare, după ce a achitat prejudiciul

“Cererea este admisibilă, prejudiciul a fost achitat în totalitate”

Cristian Pomohaci a scăpat, astfel, de condamnarea cu suspendare și de interdicțiile complementare, fiind primul beneficiar al legii penale noi mai favorabile. CANCAN.RO a intrat în posesia motivării și vă prezintă, în exclusivitate, ce au reținut judecătorii pe durata analizării cererii făcute de fostul preot.

Analizând cererea formulată, apreciem că aceasta este admisibilă, întrucât de la momentul rămânerii definitive a Sentinței penale nr. 28 din data de 11.03.2020 pronunțate de Tribunalul M, Secția Penală în dosar nr. _, rămasă definitivă prin Decizia penală nr. 424/A din data de 23 octombrie 2020 pronunțată de Curtea de Apel Târgu-M. în dosarul penal nr. _ a intervenit o lege penală mai favorabilă condamnatului petent și anume, Legea nr. 55/2021 de modificare a Legii nr. 241/2005, care prevede la art. 10 alin. 1 teza 2 sancțiunea amenzii în condițiile în care prejudiciul de până la 50.000 de euro a fost achitat în totalitate în cursul urmăririi penale, cum e cazul în speță”, au notat judecătorii.

(VEZI ȘI: DIMENSIUNILE FARAONICE ALE AVERII LUI POMOHACI. “ÎN TOTAL SUNT 40 DE IMOBILE, RESPECTIV 25 DE APARTAMENTE, 9 TERENURI ȘI…”)

“Nu se impune înlăturarea în tot sau în parte a amenzii aplicabile”

După ce instanța a constatat că fostul preot Cristian Pohohaci a achitat integral prejudiciul de 28.000 de euro, s-a pus în discuție amenda pe care acesta trebuie să o plătească.

Nu se impune înlăturarea în tot sau în parte a amenzii aplicabile, cu atât mai mult amânarea aplicării acesteia, nefiind îndeplinite prevederile art. 83 alin. 2 Cod penal, având în vedere faptul că pedeapsa cu închisoarea aplicată petentului e de dată foarte recentă, scopul aplicării acesteia care este și de reeducare, de conștientizare a pericolului social al faptei, având inclusiv o latură coercitivă, nu a fost atins. Despre o eventuală aplicabilitate a art. 10 alin. 1 ind. 1 din Legea nr. 241/2005 nu putem discuta, întrucât textul este inaplicabil în etapa executării hotărârii, făcându-se referire expresă la etapele urmăririi penale sau judecății”, au mai notat magistrații.

Cristian Pomohaci este și un cunoscut cântăreț

Amendă de 40.000 de lei pentru Cristian Pomohaci

Într-un final, magistrații au hotărât ca fostul preot Cristian Pomohaci să plătească o amendă de 40.000 de lei, prin care este “iertat” de condamnarea cu suspendare și de interdicțiile complementare stabilite inițial.

Astfel, se impune în baza art. 6 alin. 1 și 3 Cod penal coroborat cu art. 10 alin. 1 teza 2 din Legea nr. 241/2005 privind evaziunea fiscală, înlocuirea pedepsei aplicate petentului condamnat cu aplicarea unei pedepse constând în 200 de zile de amendă reprezentând 200 lei/zi respectiv 40.000 lei amendă, pentru comiterea infracțiunii de evaziune fiscală în formă continuată, prev. de art. 9 alin. 1 litera a din Legea nr. 241/2005, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal, 11 acte materiale, în baza art. 61 alin. 2, 4 litera c din Noul Cod penal”, au arătat, în final, judecătorii.

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la pont@cancan.ro, să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.