Cum a ajuns România prima țară din lume care permite zborurile cu muncitori sezonieri? Pentru câți bani au plecat la cules de sparanghel

Publicat: 12/04/2020 | 09:27

Pare ireal ce s-a întâmplat pe aeroportul din Cluj, în plină criză a coronavirusului, acolo unde peste 1.000 de români au plecat sâmbătă la muncă sezonieră. Avioane cu muncitori români sezonieri au mai decolat și din Timișoara și Iași.

Într-un astfel de context epidemiologic au fost ridicate numeroase semne de întrebare referitoare la o astfel de ”relaxare” neașteptată, cu atât mai mult cu cât alte țări ale lumii nu permit, în această perioadă, astfel de zboruri.

Potrivit informațiilor furnizate de presacurată.ro, România este singura țară din lume care permite zboruri speciale charter cu muncitori sezonieri din România către alte state. Premierul Ludovic Orban a precizat că legea nu permite statului să interzică românilor plecarea la muncă în străinătate, însă este foarte important ca aceasta să se realizeze cu respectarea regulilor de prevenire a infectării cu noul coronavirus.

Românii care merg în Germania, spre exemplu, pentru a culege sparanghel, sunt plătiți la lădiță, iar asta înseamnă aproximativ 60 de cenți pentru fiecare lădiță cu sparanghel.

(CITEȘTE ȘI: ELENA UDREA ȘI ADRIAN ALEXANDROV AU IEȘIT DIN IZOLARE. CE AU FĂCUT CEI DOI DUPĂ CE AU PĂRĂSIT VILA DIN CORBEANCA)

Ministrul Transporturilor, Luian Bode: ”Mă feresc să arăt cu degetul spre cineva”

Lucian Bode afirmă că nu trebuie să se mai repete incidentul de pe aeroportul din Cluj, iar distanțarea socială nu poate fi tratată superficial. Va fi deschisă o anchetă, pentru a fi lămurite toate aspectele și pentru a se constata dacă prevederile legii au fost îndeplinite de către cei care au transportat muncitorii români sezonieri.

„Incidentul de ieri nu trebuie sa se repete si pentru acest lucru noi am decis la nivelul Ministerului Transporturilor sa declansam o ancheta sa vedem exact cum s-au procesat aproape 2.000 de calatori care au venit la Cluj din toata tara in special prin curse ocazionale, sa vedem daca au avut licente emise de catre Autoritatea Rutiera Romana, sa vedem daca aceste companii de transport au indeplinit toate conditiile legale, pentru ca modul in care au procedat, au debarcat aproape 2.000 de oameni la ora 07.00 chiar daca aveau zboruri la ora 21.00 si lasati fara niciun contact… Pentru a nu se mai repeta aceste imagini vom comunica public, l-am informat si pe domnul premier, tot ce noi am identificat ca nereguli. Ma făresc sa arăt cu degetul spre cineva”, a declarat Lucian Bode la Realitatea Plus.

(VEZI ȘI AICI: ALERTĂ MEDICALĂ. OAMENII DE ȘTIINȚĂ AU DESCOPERIT 6 TIPURI NOI DE CORONAVIRUS LA LILIECII DIN MYANMAR)