Cu ce se ocupa Cătălin Botezatu pe vremea lui Nicolae Ceaușescu. Iată un detaliu mai puțin cunoscut

Publicat: 02/03/2020 | 11:05

Cătălin Botezatu este un adevărat ”brand” în lumea modei, iar mulți gândesc că a cunoscut celebritatea doar după ce în România a fost instaurat un regim democratic. Însă, în vremea lui Ceaușescu, Botezatu nu era un necunoscut. A fost manechin și chiar – așa cum mărturisește chiar el – un ”preferat” al Ceaușeștilor. 

Cătălin Botezatu a fost angajatul casei ”Venus” din București, foarte cunoscută în acea perioadă, amintindu-și cu plăcere de activitatea de atunci. A fost angajat la Centrul de Cercetare a Industriei Ușoare, iar ușile au început, încetul cu încetul, să se deschidă. Bineînțeles, nu au lipsit nici avantajele, deși securiștii – la prima experiență ca model – l-au verificat până și în pantofi.

“M-am angajat mai întâi la Centrul de Cercetare a Industriei Ușoare, iar apoi mi s-au deschis ușor foarte multe uși. Pentru mine, viața de model a fost foarte frumoasă, foarte ușoară, cu foarte multe avantaje și deschidere foarte mare în ceea ce privește călătoriile. Eram preferatul familiei Ceaușescu”, a dezvăluit Cătălin Botezatu. „Prima mea experiență ca model a fost o prezentare de modă, la 18 ani, pentru familia Ceaușescu, la Centrul de Cercetare a Industriei Ușoare APACA. Am înghetat de emoții pentru că era prima mea prezentare ca model. Se făceau tot felul de verificări, erau mulți securiști care ne verificau până și în pantofi”, a povestit Cătălin Botezatu pentru kanald.ro.

După Revoluția din 1989, Cătălin Botezatu a ”prins aripi”, fiind primul designer și primul director artistic al… primei Case de Modă particulare, ”Europa”. „Prima colecție am lansat-o imediat dupa Revoluție, în ’90, la Casa de Modă Europa, unde am fost primul designer și primul director artistic al primei Case de Modă particulară”, a mai spus designerul.

Cătălin Botezatu

”Eu doar am întrebat care e următorul pas…”

Atunci când a fost diagnosticat cu cancer, Cătălin Botezatu a trecut, bineînțeles, printr-o perioadă extrem de dificilă. O astfel de veste șocantă poate bulversa pe oricine, dar celebrul designer spune că nici nu a plâns și nici nu a urlat. A încercat să gândească pozitiv și să caute soluții, fără a privi boala care pe una fatală.

“Am trecut printr-o perioadă a vieții mele extrem de grea, printr-o cumpănă fantastică, pentru că, așa cum am povestit, am trecut razant, dar razant, pe lângă cea de care ne temem cu toții, dar care, la urma urmei, face parte din acest circuit al existenței noastre, moartea. Așadar, mi-a fost greu, pentru că nu este ușor să afli dintr-odată – spun dintr-odată, pentru că eu sunt un om care se controlează permanent, aș spune că sunt obsedat de analize, și de analize amănunțite – că am cancer. Stai liniștit așa și, dintr-odată, te trezești că, în urma unei simple analize și a unui simplu apendic inflamat, afli că ai o tumoare de natură cancerigenă, ai cancer. Efectiv, în momentul acela, poate alți oameni ar fi reacționat negativ, ar fi plâns, ar fi urlat. Eu doar am întrebat: «Care e următorul pas?» Pentru că eu cred că, în astfel de momente, oamenii trebuie să fie pozitivi și să găsească soluții. Eu nu am privit boala asta ca pe una fatală. M-am și ferit să îi spun numele, spuneam că am niște tumori, că sunt niște celule rele, cred că era o formă de negare cumva în subconștientul meu”, a spus Cătălin Botezatu.