Criză fără precedent la Socola! Peste 80 de angajați, dați afară fără motiv. Sute de bolnavi psihic, lasați singuri

Publicat: 30/03/2020 | 17:40

Aproape 100 de angajați ai Institutului de Psihiatrie Socola din Iași au protestat, luni, în fața unității medicale după ce cu doar câteva ore înainte primiseră deciziile prin care le încetau contractele de muncă.

Juristul unității susține că decizia de a-i demite a fost luată cu acordul Ministerului Sănătății. Angajații veniseră ca la muncă așa cum o făceau în fiecare zi unde li s-au înmânat documente prin care li se aducea la cunoștință că, în urma perioadei de probă, contractele lor de muncă au fost încheiate.

„Acum, în plină pandemie ne-a demis din funcție. Având în vedere că și aseară a vorbit ministrul Sănătății că nu avem voie să ne dăm demisiile, că nu avem voie să refuzăm detașări, ca să ajutăm țara, el (Bogdan Șaramet, managerul Institutului de Psihiatrie-n.r.) ne-a prezentat demisiile.

(…) El practic a profitat de acele 90 de zile de probă pentru a ne demite din funcție, pentru a ne desface contractele” a explicat una dintre femeile care au participat la protestul spontan potrivit Mediafax. 

Managerul nu avea niciun motiv să îi concedieze

Juristul mai spune totodată că aceste concedieri s-au făcut la nivel managerial fără motiv pentru că angajații „nu au făcut nicio greșeală în timpul perioadei de probă”.

Am primit decizii de încetare a contractului de muncă. Nu suntem aici pentru că nu vrem să mergem la Suceava (Spitalul Județean Suceava-n.r.), nu e vorba despre asta. Suntem aici pentru că suntem dați afară. (…)

fără niciun motiv. Ce să facem, stăm și ne uităm pe geam că nici alt loc de muncă nu putem obține în perioada asta. O să mergem în instanță, pentru că noi nu considerăm că am greșit cu nimic”, a declarat una dintre asistentele care și-au pierdut locul de muncă.

Protest la distanță

Prezenți la protest, jandarmii le-au recomandat angajaților Institutului de Psihiatrie să nu stea în grupuri mai mari de 3 persoane și să păstreze distanța.

Oamenii spun că, având în vedere că este stare de urgență și că este nevoie de personal în sistemul sanitar, demiterea lor nu este legală.

„La toate contractele de muncă s-a prevăzut o clauză: o perioadă de probă de 90 de zile. Această perioadă de probă a expirat (…) Ca urmare a consultării cu sindicatele, ca urmare a consultării cu Corpul Medical al Institutului, şi ca urmare a primirii unui punct de vedere al Ministerului Sănătăţii în ceea ce priveşte legalitatea acestei măsuri s-au emis deciziile de concediere a celor 82 de angajaţi.

(…) Aceşti oameni nu au greşit cu absolut nimic. Problema rezultă din încărcătura bugetară. La acest moment, încărcătura bugetară este de 92,67%, celelalte cheltuieli reprezintă 19%, rezultă în final un buget de 112%”, a declarat presei Corneliu Prepeliță, juristul Institutului de Psihiatrie Socola.

Ce s-a întâmplat anul trecut

Concursurile au fost organizate anul trecut, începând cu luna august, iar angajările s-au făcut în ianuarie. Între timp, managerul unității medicale a fost schimbat din funcție.

Juristul instituției recunoaște și că aceste concursuri au intrat în atenția procurorilor DNA Iași.

„Acest concurs a fost suspendat în septembrie 2019 ca urmare a ordonanței DNA Iași, ordonanță care preciza că sunt suspiciuni în ceea ce privește legalitatea organizării și desfășurării acestui concurs”, a mai precizat juristul Institutului de Psihiatrie Socola.