Criza Euthyrox nu s-a încheiat. Lecție de umilință pentru bolnavii cu afecțiuni ale tiroidei. Un oraș, 15 farmacii, 30 de pastile

Publicat: 05/06/2020 | 15:48
Umilință, disperare, boală și drumuri nesfârșite la farmacii. Asta îndură de câteva luni cei care suferă de afecțiuni ale tiroidei. Euthyrox-ul, medicamentul lor, a devenit o comoară: mulți îl caută, puțini îl găsesc. Un reporter Cancan.ro a mers într-un județ de lângă București și, alături de o tânără cu afecțiuni ale tiroidei, cu tratament Euthyrox, a cărei identitate nu o vom divulga, a încercat să caute medicamentul.
Criza de Euthyrox a început încă de la debutul anului. Semne că dispare din farmacii erau încă din octombrie. În martie, deja nu se mai găsea în multe farmacii. De atunci, bolnavii au pornit, mulți, în curse contracronometru pentru a-l obține. Autoritățile au spus doar că se va rezolva, apoi a apărut cercul vicios Ministerul Sănătății – Agenția Medicamentului – producători – furnizori. Vina pasată dintr-o parte în alta. Românii au nevoie de peste 140.000 de cutii lunar, potrivit asociațiilor de bolnavi. Deși în unele farmacii din Capitală s-a mai primit medicamentul, în județele din jur e jale. (VEZI ȘI: Infectat cu COVID-19, s-a dus singur după medicamente la farmacie. „M-au luat iar cu izoleta și acum…”)

Un oraș, 15 farmacii și o lecție de umilință

Am ales Dâmbovița și reședința de județ, Târgoviște. La o aruncătură de băț de Capitală. Din tot județul, bolnavii vin la Târgoviște să ia pastilele de negăsit. Am pornit din farmacie în farmacie, cu tânăra care are nevoie de Euthyrox 25, doza cea mai mică pentru diagnosticul hipotiroidie. Un număr de 15 farmacii, în total, am bifat. De fiecare dată, același răspuns: „Nu avem și nu ne-au zis când vom primi”.
O farmacistă a fost sinceră: „Nu ne mai aduc nouă, dau în orașele mari”.
După 15 încercări și un sentiment de revoltă, am găsit o farmacie în care exista medicamentul. Nu mai aveau pe stoc, dar cineva făcuse o comandă, își primise o parte din pastile și mai avea de luat o folie, dar n-a mai venit după ea. Farmacista decide să o dea fetei și se scuză că nu are mai mult. 30 de pastile după 15 încercări. Suficient pentru o lună de zile. Azi a avut marele noroc. Dă rețeta și primește pastilele. (CITEȘTE AICI: Margherita a recunoscut ce a luat înainte de accident. “Eu știu că sunt niște pastile din farmacie”)

Cinci pastile pe cap de bolnav

Mulți dintre pacienții care suferă de tiroidă au, în continuare, mari probleme în a-și găsi tratamentul
Mulți dintre pacienții care suferă de tiroidă au, în continuare, mari probleme în a-și găsi tratamentul
Între timp, o farmacistă de lângă, intră la colega ei. Urmează dialogul halucinant:
„- Auzi, nu mai aveți voi cumva Euthyrox? Domnișoara are nevoie de doza 25. I-am dat eu câteva, dar n-am o cutie, cum e pe rețetă?” Răspunsul dureros: „Nu mai avem nimic. Ieri ne-a venit o singură cutie. Am împărțit și noi câte 5 pastile la fiecare bolnav. Să aibă oamenii măcar o săptămână. Poate ne mai vin. Mai am doar 5 pastile acum”.
Femeia ne-a și arătat cum le împarte. Spune că oamenii sunt disperați. În fiecare săptămână vin la ea la farmacie. Povestește că o femeie a venit zilele trecute. Căuta Euthyrox 100. Nu mai luase de două luni. Era operată și abia se mai ținea pe picioare. Fără pastile era slăbită, respira greu și avea dureri în tot corpul.

Comoara cu preț infim

Euthyrox este tratamentul cel mai utilizat pentru bolnavii cu afecțiuni ale tiroidei. Prețul este foarte mic și înainte îl eliberau spitalele, la cabinete. O folie de Euthyrox 25 cu 30 de pastile costă 2,50 lei. O cutie cu 100 de comprimate costă 10 lei. Problema este lipsa medicamentului din farmacii. Acolo unde bolnavul găsește tratamentul i se cere acum și rețeta. Înainte de pandemie se putea cumpăra și la liber. (NU RATA: O farmacie din Iași a montat un semafor la intrare. Care e motivul)
Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la pont@cancan.ro sau pe Whatsapp la 0741 CANCAN (226.226)