Cristian Tudor Popescu, mesaj acid pentru românii care au respectat ordonanțele militare: ”Sunteţi mulţi, dar sunteţi proşti, trebuia să fiţi şmecheri”

Publicat: 09/05/2020 | 09:09

Cristian Tudor Popescu a fost invitat la Digi 24 și a vorbit, în termeni duri, despre decizia Curții Constituționale a României referitoare la amenzile date în perioada stării de urgență decretate pe teritoriul României.

Acid, jurnalistul recunoaște că, inițial, nici nu a înțeles prea bine la ce se referă decizia CCR, considerând că ar fi vorba despre cuantumul amenzilor date, nu de ”raderea” tuturor amenzilor. Ceea ce, firește, ridică un mare semn de întrebare, fiindcă au fost foarte mulți oameni care au respectat ordonanțele militare, iar aceștia se pot simți, acum nedreptățiți. Amenzile mari care au fost date transmiteau, de altfel, mesajul că situația este gravă, ”de viață și de moarte”, argumentează Cristian Tudor Popescu.

„Am crezut la început că e vorba de cuantumul amenzilor, că ele sunt considerate prea mari. Acum am înţeles că e vorba de raderea tuturor amenzilor. La început, argumentaţia mea era că în SUA justiţia pronunţă sentinţe de 150 de ani de puşcărie, 200 şi ceva de ani. Ele, fireşte, au o componentă uşor abuzantă. Ce fiinţă umană poate să execute o astfel de pedeapsă? Şi, totuţi, ele sunt pronunţate de justiţia americană. Sensul e să accentueze gravitatea faptei comise de respectivul condamnat. Acelaşi sens îl au nişte amenzi foarte mari. Ele spun măi oamenilor, nu e o glumă, nu e vorba de a nu plăti călătoria cu mijloacele de transport în comun, ci de chestiuni de viaţă şi de moarte. Ăsta era sensul acestor amenzi”, consideră Cristian Tudor Popescu.

(CITEȘTE ȘI: CORONAVIRUS ÎN ROMÂNIA. ULTIMUL ANUNȚ, ÎNCĂ TREI MORȚI! BILANȚUL, 891)

”Mi-au sărit creierii în cap stând în casă”

În acest context, Cristian Tudor Popescu le transmite celor care au respectat legea că sunt ”proști” și ar fi fost mai bine să fie ”șmecheri”. Faptul că cei care au încălcat legea vor fi exonerați dacă vor contesta amenda în instanță este foarte grav, a transmis Cristian Tudor Popescu, din cauză că aceia ”care și-au bătut joc” de ordonanțele militare pot scăpa de amenzi ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic.

”Când s-a dat Ordonanţa 34 de către Guvern, bazată pe legea din 2004, de ce nu s-a autosesizat Curtea Constituţională? Vine acum CCR şi dă acest decret. Ce era neclar? Ştim foarte bine ce aveam dreptul să facem, unii au fost prinşi fără nicio hârtie. Alţii pur şi simplu şi-au falsificat adeverinţele de la locul de muncă. Toţi ăştia sunt exoneraţi, dacă vor contesta în instanţă. Au un sprijin extrem de puternic în CCR. Care e mesajul pe care îl transmite o astfel de hotărâre? Ăştia care aţi respectat regulile, în proporţie de 18.700.000 de oameni, sunteţi mulţi, dar sunteţi proşti, trebuia să fiţi şmecheri. Va să zică mi-au sărit creierii din cap stând în casă, iar ăia care şi-au bătut joc sunt totuna cu mine. Ăsta e mesajul pe care îl trimite Curtea”, a mai spus Cristian Tudor Popescu la Digi 24.

(VEZI ȘI AICI: NOI PROBLEME PENTRU OANA ROMAN, ÎN PLINĂ PANDEMIE DE CORONAVIRUS: ”A RĂMAS MAMA FĂRĂ PENSIE”)