Crește numărul deținuților infectați cu noul coronavirus. Bărbat, internat în regim de urgență la Jilava

Publicat: 29/04/2020 | 12:42

Um deținut aflat în arestul Poliției Capitalei a fost transferat, în regim de urgență, la Spitalul Penitenciar Jilava, unde a fost amenajată o secție specială pentru persoanele infectate cu COVID-19.

Potrivit unor surse din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), bărbatul are, deocamdată, o stare generală bună.

Potrivit ANP, marți seară, la Penitenciarul-Spital București-Jilava a fost internat un bărbat aflat în arest preveniv, confirmat cu noul coronavirus, după ce a fost testat de reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP). Bărbatul este asimptomatic, dar, conform protocolului, starea sa de sănătate este monitorizată permanent.

Nu este primul caz de după gratii

În cursul zilei de marți, un alt deținut a fost confirmat pozitiv la Penitenciarul Deva și că, drept urmare, a fost declanșată o anchetă epidemiologică.

Surse din cadrul ANP au declarat, pentru Gândul.ro, că incidentul de la Deva are, de fapt, implicații mult mai grave. În realitate, acesta fusese transferat la Deva în data de 16 aprilie, de la Penitenciarul Rahova, împreună cu alți patru condamnați care erau închiși la Jilava. Iar cei cinci, au mers, împreună, înghesuiți în aceeași dubă, sute de kilometri.

Se declară pregătiți

În acest context, însă, Administrația Penitenciarelor a anunțat că este pregătită să întâmpine un eventual val de îmbolnăviri.

Astfel, în cadrul secției amenajate la Spitalul Penitenciar Jilava pentru pacienții confirmați COVID-19, au fost stabilite circuite funcționale pentru delimitarea zonelor contaminate de cele aseptice, precum și spații pentru decontaminare și echipare. În același timp, saloanele amenajate dispun de aparatura necesară gestionării unor cazuri ușoare sau medii de infectare cu virusul
SARS-CoV-2.

Mai mult, pe durata stării de urgență, secția Anestezie și Terapie Intensivă dincadrul Penitenciarului-Spital București – Rahova se subordonează din punct de vedere operațional Penitenciarului-Spital București-Jilava, pentru o eventuală preluare a pacienților care necesită îngrijiri de terapie intensivă.