Coșmarul prin care trece un român în Germania, plecat la cules sparanghel: a ajuns la Ambasada României, la Poliție, dar…

Publicat: 18/04/2020 | 11:06

Iulian, un român din Dorohoi plecat la muncă în Germania, la cules sparanghel, trăiește, probabil, coșmarul viețiii. A vrut să plece înaintea încheierii contractului, dar a întâmpinat mari probleme. Acum, este blocat în Germania și cere, disperat, ajutorul. (VEZI AICI: Cât câștigă muncitorii români sezonieri care culeg sparanghel în Germania: ”În funcție de vreme, de orele suplimentare…”)

Iulian (28 de ani) este unul dintre românii care au plecat în Germania, deși e pandemie de coronavirus. A crezut că îi va fi bine, dar acum vrea doar să se întoarcă în țară. Nu poate! Românul a plecat cu contract să lucreze la o fermă în apropiere de Berlin. A vrut să plece mai devreme și atunci au apărut problemele: angajatorii nu ar mai vrea să-i dea actele.

Citește si: The Guardian: „Sparanghelul din Germania a bătut pandemia. Recoletele mai importante decât sănătatea. Românii, obligați să se întoarcă la muncă în condiții inumane”

„Coordonatorii care se ocupă de fermă după mine mi-au propus să vin să fac lichidarea dacă nu vreau să mai stau. Vin înapoi, la fermă, îi dau buletinul să facă lichidarea, după care îmi reţine buletinul”, a povestit el, potrivit StiriDiaspora.ro.

Află și: GAFA DE LA CARE A PLECAT TOTUL! CINE A ADUS, DE FAPT, CORONAVIRUSUL ÎN EUROPA ȘI ÎN ROMÂNIA, IMPLICIT

Apoi, polițiștii germani l-ar fi trimis înapoi la fermă. „Merg aşa cu mâinile goale până într-o comună mai mare, ajung la o secţie de poliţie unde erau tot poliţiştii care au venit la fermă. Mă duc acolo, ei mă dau afară şi îmi spun să mă întorc înapoi acolo la muncă. Am zis stai aşa! M-au ţinut trei săptămâni… nu mi-au dat nici de muncă, după aia mi-au reţinut buletinul şi actele… am zis că vreau să plec, nu mai vreau să stau”, a relatat Iulian.

Ce răspuns i-a dat Ambasada României

Bărbatul a povestit și ce răspuns i-au dat oficialii de la Ambasada României, cand a cerut ajutorul.

„Ambasada nu poate să facă nimic. M-au trimis înapoi la poliţia de acolo. M-au dat afară de la Poliţie. (…) Am fost la ambasadă, în Berlin, de două ori, am vorbit la interfon. Şi soţia a sunat azi dimineaţă. Au zis că nu pot să mă ajute decât dacă vreau să îmi dea foaie să pot pleca acasă, numai că sunt vămile închise şi oricum nu pot să plec. În rest, nu poate să mă ajute cu nimic”, a spus bărbatul.

HAOS ÎN MARAMUREȘ, CHIAR ÎN VINEREA MARE! NU A SCĂPAT NICI PREOTUL, AMENDAT CU 20.000 DE LEI

„Eu sunt căsătorit, am doi copii, am o situaţie în ţară, am venit aici să fac nişte bani că salariile sunt mai mari şi uite ce păţesc! Acum nici nu vor să îmi dea buletinul să mă angajez în altă parte. Stau pe aici… Nu am venit să stau aici boschetar, am venit să muncesc. Am contractul la mine, am biletele de avion, sunt înregistrat la primărie. Am vrut să mă duc la alte firme, nu mă angajează fără buletin. Cu buletinul, trebuie să mă întorc acolo dacă îl vreau înapoi, dar mi-e frică. Au acolo oamenii lor”, a încheiat Iulian.