Coronavirusul a suferit mutații. Semnele să văd pe piele. Un nou simptom alertează medicii

Publicat: 10/04/2020 | 08:14
Noul coronavirus (SARS-CoV-2) a suferit mutații, iar unele dintre noile simptome asociate infectării cu această maladie rară să văd pe piele. Acestea se adaugă la celelalte simptome-cheie ale COVID-19, respectiv: pierderea simţului mirosului, dar şi a gustului, probleme respiratorii. De altfel, jurnaliștii de la CNN au relatat concluzia unui studiu din China făcut pe primii 200 de pacienți, care a arătat că au fost și simptome digestive la aproape jumătate dintre persoanele infectate cu virusul mortal.

Citește și: Ordonanța Militară nr 8. Care dintre români vor putea părăsi locuința și în ce scopuri

Coronavirusul a suferit mutații: semnele să văd pe piele

Oficialii Sindicatului Național al Dermatologilor-Venerologi (SNDV) din Franța au tras un semnal de alarmă în legătură cu apariția bruscă de pete roşii pe piele, uneori dureroase, şi a unor leziuni temporare de urticarie. Într-un comunicat de presă au fost dezvăluite noile simptome care pot apărea pe piele în caz de contractare a bolii COVID-19, relatează jurnaliștii de la BFMTV. De altfel, reputatul medic Yves Gaudin a alertat recent omenirea în legătură cu faptul că noul coronavirus suferă mutații rapid.

Nu rata: FĂRĂ AER. Coronavirusul te lasă treptat fără oxigen și te simți ca și cum ai fi sufocat de un asasin invizibil

“Un grup de WhatsApp format din peste 400 de dermatologi, organizat de SNDV, indică leziuni ale pielii, asociate sau nu cu alte simptome de COVID. Alertăm publicul şi medicii pentru a detecta aceşti pacienţi potenţial contagioşi cât mai repede posibil (n.r.: ei nu prezintă neapărat semne de dificultăţi de respiraţie)”, se arată în comunicatul de presă publicat de acest sindicat al dermatologilor din Franța.

Află și: Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, declarații cutremurătoare despre epidemia de coronavirus: “Urmează 2 săptămâni grele”

Acrosindroame (pseudo-degerării la extremităţi), apariţia bruscă a unor pete roşii uneori dureroase şi a unor episoade trecătoare de urticarie reprezintă simptomele în cauză dezvăluite de reprezentanții de la SNDV. Uniunea dermatologilor recomandă ca, în cazul în care apar aceste simptome ale pielii, oamenii meargă sau să sune cât mai repede un medic specialist. Analiza numeroaselor cazuri raportate SNDV arată că aceste simptome pot fi asociate cu COVID-19, se arată în comunicat.

Citește și: Sfaturi utile pentru persoanele vârstnice în plină pandemie de coronavirus

Primul caz de encefalopatie hemoragică necrotizantă asociată cu COVID-19

Pierderea simţului mirosului, dar şi a gustului reprezintă simptome noi pe care experții le leagă de SARS-CoV-2, conform unei analize publicate de Reuters. Mai mult, cercetătorii de la Henry Ford Health System din Detroit, Michigan, au anunțat primul caz de encefalopatie hemoragică necrotizantă asociată cu COVID-19.

Nu rata: Andra, apel copleșitor pentru cadrele medicale aflate în linia întâi în războiul cu noul coronavirus: “Vă propun să fim alături de Crucea Roșie”

Noul coronavirus – cele mai des întâlnite simptome

Cele mai frecvente simptome ale bolii COVID-19 sunt febra, oboseala şi tusea uscată. Unii pacienţi ar mai putea să aibă dureri de cap, congestie nazală, dureri în gât sau diaree. Aceste simptome sunt de obicei uşoare, cu debut treptat. Unele persoane se infectează, dar nu dezvoltă niciun simptom şi nu se simt rău. Majoritatea oamenilor (aproximativ 80 %) se recuperează fără a avea nevoie de tratament special. Aproximativ 1 din fiecare 6 persoane care au fost diagnosticate cu noul coronavirus devine grav bolnavă şi prezintă dificultăţi de respiraţie. Persoanele în vârstă, precum şi cele cu probleme medicale subiacente, cum ar fi hipertensiunea arterială, probleme cardiace sau diabet, sunt mai susceptibile să dezvolte o formă gravă. Aproximativ 2 % dintre persoanele suferinde de această boală au murit. Persoanele cu febră, tuse şi dificultăţi de respiraţie trebuie să solicite asistenţă medicală.

COVID-19 este boala infecţioasă cauzată de coronavirusul cel mai recent descoperit. Acest nou virus şi această boală nu au fost cunoscute înainte de apariţia focarului în Wuhan, China, în decembrie 2019.