Coronavirus. Răspunsul Poliției Române: avem sau nu voie să mergem la cimitir sau la rude, de Paște?

Publicat: 12/04/2020 | 23:30

Anul acesta, românii au parte de un Paște diferit. Din cauza pandemiei de coronavirus, chiar dacă va fi sărbătoare, suntem obligați și nevoiți să respectăm toate regulile impuse de autoritățile competente, pentru a evita răspândirea infectării cu COVID-19. 

Dacă în toți anii obișnuiam să mergem la cimitir și la rude, de Paște, pentru a lua masa în familie, ei bine, anul acesta se schimbă lucrurile. Din cauza pandemiei de coronavirus trebuie să respectăm în continuare toate măsurile luate de autorități, pentru a fi în siguranță atât noi, cât și familiile noastre.

FOCAR de coronavirus la un centru de persoane vârstnice din Orăștie

La cele mai frecvente întrebări pe care le-au pus românii, respectiv dacă putem sau nu să mergem la rude sau la cimitir de Paște, Poliția Română a oferit răspunsurile lămuritoare.

Întrebare: „Pot merge la cimitir în această perioadă, pentru efectuarea ritualurilor creștine?”

Răspuns: „Aceste situații sunt reglementate prin ordonanțe militare care permit doar slujbele de înmormântare/cununie/botez desfășurate cu un număr redus de persoane (maximum 8).
Deplasarea la cimitir pentru alte motive nu este reglementată și nici nu poate fi considerată o urgență.”, a răspuns Poliția.

Întrebare: „Pot să îmi și vizitez părinții și să iau masa cu ei de Paște?”

Răspuns: „Prin Ordonanțele Militare nu sunt permise vizitele de curtoazie în ziua de Paște, ci doar deplasarea pentru aprovizionarea rudelor care nu se pot aproviziona singure cu produsele necesare. În același timp, se recomandă, pe cât posibil, evitarea contactului direct sau apropiat cu persoane în vârstă. Vă reamintim că persoanele infectate cu noul tip de coronavirus pot fi asimtomatice, adică nu prezintă simptome, însă pot transmite virusul foarte ușor, iar persoanele în vârstă reprezintă o categorie vulnerabilă, cu risc crescut de deces.”, a mai răspuns Poliția.