Coronavirus în România. Numărul persoanelor infectate crește de la o oră la alta. Ultimul bilanț – 121 de cazuri confirmate

Publicat: 14/03/2020 | 22:47

Numărul persoanelor infectate cu noul coronavirus crește de la o oră la alta,  în țara noastră, ultimul bilanț oficial prezentând o realitate îngrijorătoare. 121 de persoane au fost infectate până în momentul de față cu COVID-19. 

Ultimii pacienți testați pozitiv sunt din Vaslui, Constanța, Cluj-Napoca, Satu Mare și București.

Caz 117 – Femeie, 43 ani din Vaslui, venită din Italia, aflată în carantină la Arad. Va fi internată la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara.

Caz 118 – Femeie, 33 ani, din Constanța, contact caz 67 – senator.

Caz 119  -Femeie, 25 ani, din Cluj Napoca, întoarsă din Berlin pe 11 martie.

Caz 120 – Bărbat, 46 ani, Satu Mare, întors din Italia pe 11 martie3, aflat în carantină.

Caz 121 – Bărbat din București, 37 ani, întors Norvegia pe 13 martie și internat în Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș din București.

Ministerul Sănătății, recomandări

  • Evitați zonele aglomerate unde sunteți expuși la contact direct și/sau interacțiune cu un număr mare de persoane, de tipul adunărilor publice, cozi, zone de trafic intens, zone de recreere.
  • Feriți copiii de acele locuri de joacă care presupun atingerea unor suprafețe/obiecte comune de către un număr mare copii.
  • Limitați la maximum orice contact direct cu alte persoane, în afara celor care fac parte din familia restrânsă, prin gesturi cum ar fi: strângerea mâinilor, îmbrățișările, sărutul obrajilor sau al mâinilor, atingerea fețelor cu mâinile.
  • Se recomandă, inclusiv în privința persoanelor împreună cu care locuiți, să NU intrați în contact direct decât după igienizarea mâinilor atunci când reveniți la domiciliu.
  • Evitați atingerea suprafețelor care sunt atinse în mod frecvent și de alte persoane, precum: balustrade, clanțe, mânere, butoane de lift sau de acces.
  • În cazul în care sunteți totuși nevoiți să atingeți aceste suprafețe, protejați-vă folosind șervețele de unică folosință.
  • Păstrați o distanță semnificativă, de 1,5 metri, față de celelalte persoane pe care le întâlniți. În cazul în care vă aflați în transportul în comun încercați să NU stați față în față cu alte persoane.
  • Asigurați-vă, după folosirea transportului în comun, că v-ați igienizat mâinile înainte de a vă atinge fața, nasul sau gura.
  • Folosiți, pe cât posibil, rute sau modalități alternative de transport pentru a evita zonele aglomerate de trafic de persoane. În cazul în care programul vă permite, folosiți intervalele orare cu nivel scăzut de trafic de persoane.
  • În zonele urbane, pentru distanțe mici, se recomandă folosirea modalităților alternative de deplasare, fie cu bicicleta/trotineta electrică, fie mersul pe jos.