Coronavirus în România. Celebrul medic Adrian Streinu Cercel a făcut anunțul: ”Rezultatele au venit!”

Publicat: 26/02/2020 | 17:44

Adrian Streinu Cercel, managerul Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș”, a vorbit despre rezultatele oficiale ale analizelor persoanelor care sunt suspecte de coronavirus. Medicul a spus că virusul care a îngrozit lumea este posibil să ajungă în România.

Streinu a dezvăluit că, deocamdată, niciunul dintre cei suspecți nu este infestat.

”Rezultatele au venit, sunt negative. Mai sunt 33 care trebuie să sosească. E de bine! E bine că sunt negativi în momentul de faţă. Dacă cumva au virus şi el nu a fost decelat, e posibil să intre în fază de incubaţie şi atunci să îl găsim. Acesta este motivul pentru care trebuie să stea 14 zile în carantină şi vor fi testaţi şi înainte de plecarea din carantină. E greu de spus dacă coronavirusul va veni la noi în ţară, dar e de aşteptat”, a spus Adrian Streinu Cercel, potrivit antena3.ro.

Un număr uriaş de români sunt izolaţi la domiciliu de teama coronavirusului. Peste 4.000 de persoane, iar alţi 69 sunt în centrele speciale de carantină.

De asemenea, autorităţile au anunţat că au instituit oficial carantină pentru cei care vin din zonele afectate de gripa nouă.

Klaus Iohannis a făcut apel la calm

Klaus Iohannis, președintele României, a dat asigurări că autorităţile române au luat măsurile care se impun pentru a preveni contaminarea cu noul coronavirus COVOD-19. De asemenea, șeful statului a mai spus că în România nu există nicio persoană infestată cu acest virus.

„Eu sunt în contact permanent cu instituţiile responsabile ale statului român pentru a monitoriza ceea ce se întâmplă în zonele aflate în carantină şi în care locuiesc români. Vreau să fiu foarte clar, nu avem niciun caz de coronavirus înregistrat în România până în prezent, dar va trebui să fim pregătiţi dacă lucrurile evoluează negativ. Am decis să convoc Consiliul Suprem de Apărare a Ţării pentru miercuri, 26 februarie, ora 14.00, pentru o informare privind măsurile concrete privind monitorizarea şi managementul unor potenţiale cazuri de infecţie cu noul coronavirus, precum şi strategia de combatere a unei potenţiale epidemii de coronavirus la nivel naţional”, a spus Iohannis.

Iohannis a mai cerut ca oamenii să fie informați corect despre virusul apărut în China și care s-a extins, deja, în mai multe țări.

„Fac un apel la calm către cetăţeni şi îndemn să se informeze corect, să fie vigilenţi şi să respecte normele de igienă şi sfaturile pe care le oferă medicii pentru a se proteja. Fac în aceeaşi măsură şi un apel la mass-media să evite senzaţionalul şi stirile cu impact emoţional ridicat, care pot genera şi amplifica sentimentul de panică în rândul populaţiei. Nu în ultimul rând, fac un apel la politicieni să nu speculeze această situaţie în mod oportunist. Am observat deja mai multe luări de poziţie prin care unele persoane dau dovadă de iresponsabilitate, făcând declaraţii alarmiste de natură să sperie cetăţenii. Le cer să înceteze imediat cu această atitudine”, a afirmat Iohannis.