Corneliu Onilă, fostul episcop de Huși, arestat preventiv pentru 30 de zile

Publicat: 22/05/2020 | 17:32

Curtea de Apel Iași a decis ca fostul episcop de Huși, Corneliu Onilă, să fie arestat preventiv pentru 30 de zile. Totodată, și fostul arhimandrit Sebastian Jitaru – inițial doar suspect, apoi inculpat, la rîndul său – va fi arestat preventiv.

În această după-amiază, Corneliu Onilă și Sebastian Jitaru au fost aduși în fața magistraților, iar aceștia au ajuns la concluzia că foștii prelați ”au profitat de statutul şi autoritatea pe care o aveau în faţa elevilor de la seminar şi, ani la rând, şi-au ales victime printre aceştia pentru a întreţine relaţii sexuale”, informează digi24.ro. Această decizie a Curții de Apel Iași poate fi atacată.

Un scandal a izbucnit în iunie 2017 la Episcopia Huşilor, atunci când Corneliu Bârlădeanul, pe atunci episcop al Huşilor, a reclamat la DNA că este şantajat de trei preoţi care i-au cerut bani sau funcţii pentru a nu face publică o înregistrare.

Pe imagini ar fi apărut fostul episocop al Hușilor în timp ce întreţinea relaţii homosexuale cu o persoană despre care se crede că era un elev de la Seminarul Teologic Huşi, actualmente preot într-o parohie din judeţul Vaslui. Ulterior, cei trei preoţi au fost condamnaţi la închisoare cu executare. În vara anului trecut, procurorii au solicitat redeschiderea dosarului în care Corneliu Onilă a fost cercetat pentru act sexual cu minori. (CITEȘTE ȘI: ULTIMA DORINȚĂ A ÎPS PIMEN. ȘI-A PREGĂTIT SICRIUL ȘI…)

Corneliu Onilă fusese reținut pentru 24 de ore

Joi, fostul episcop de Huși fusese reținut pentru 24 de ore – de către procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi -, într-un dosar care viza infracțiunea de ”act sexual cu un minor”.

În vara anului trecut, procurorii au cerut redeschiderea dosarului care fusese închis din lipsă de probe, iar scandalul în care au fost implicaţi fostul episcop şi alţi trei preoţi a revenit în atenție. Corneliu Onilă a fost episcop de Huşi până în august 2017.

„Regretăm sminteala creată de acest caz, precum şi implicaţiile morale care nu fac cinste nimănui, cu atât mai puţin cu cât acestea sunt asociate imaginii unui slujitor al Bisericii, care trebuie să fie, prin excelenţă, un exemplu de moralitate. Mecanismele de combatere a faptelor penale trebuie să funcţioneze, indiferent de persoana în cauză”, se arată în comunicatul Episcopiei Huşilor. (VEZI ȘI AICI: FOSTUL EPISCOP AL HUȘILOR, REȚINUT PENTRU SĂVĂRȘIREA INFRACȚIUNII DE ACT SEXUAL CU UN MINOR)

Citește și...