Copiii, veriga slabă în ceea ce privește informațiile despre COVID-19. Aceștia ar fi predispuși la depresie și anxietate

Publicat: 01/05/2020 | 18:27

Potrivit unui studiu realizat recent, aproape 50% dintre copii  verifică rar spre deloc informația pe care o citesc într-o știre de presă, care are ca subiect noul coronavirus.

Analiza făcută de Organizația ”Savați Copiii”, în contextul pandemiei de COVID-19, avidențiază faptul că tinerii, adolescenț în special, care au acces la internet sunt o verigă slabă pentru informațiile false care pot apărea în media. Acest lucru le poate aduce chiar depresia și anxietatea, relatează Argerpres.

Conform unui comunicat al Organizaţiei Salvaţi Copiii, doar un procent mic dintre copii afirmă că verifică informaţia din surse oficiale (11%) sau că se consultă cu cei apropiaţi (17%).

CITEȘTE ȘI: FOTOREPORTAJ. Primul 1 MAI departe de marea albastră. Coronavirusul a transformat

Principalele surse de informare ale copiilor sunt: internetul (49% situri, 24% reţele sociale); televizorul (57%); 31% apelează la discuţiile cu părinţii.

CITEȘTE ȘI: PANDEMIE. Rafila, despre munca în birourile open-space: Va fi nevoie de mai mult personal

Din totalul respondenţilor, doar jumătate (48%) ştiu ce reprezintă o ştire falsă, cu un număr semnificativ de respondenţi (22%) declarând că la televizor sau în publicaţiile de ştiri nu pot fi difuzate ştiri false.

„În opinia mea, ştirile false creează panică în societate şi profită de atenţia noastră pentru a beneficia de bani şi influenţă. Ele nu fac decât să ne îngrijoreze în legătura cu situaţia pe care o avem şi să dobândim un comportament instabil. Ştirile false ne împiedică să vedem adevărul şi să ştim ce avem de făcut”, declară Andrei, un elev de 17 ani din Covasna.

Studiul a fost efectuat prin procesarea răspunsurilor primite de la 819 copii, cu vârste cuprinse între 10 şi 17 ani, din 32 de judeţe şi Bucureşti, colectate în perioada 10 – 16 aprilie 2020.

CITEȘTEȘI: CORONAVIRUS . Sute de ventilatoare cumpărate de Marea Britanie din China au fost declarate

„Copiii sunt extrem de vulnerabili în faţa anxietăţilor sociale, iar expunerea la ştiri false acutizează starea de nelinişte şi panică. Izolarea, lipsa rutinei şcolare şi a interacţiunii sociale, cuplată cu folosirea îndelungată a tehnologiei şi expunerea excesivă la ştiri false poate duce la stres, adâncirea stării de anxietate sau chiar depresie. În acest context, Salvaţi Copiii, prin programul Ora de Net, pune la dispoziţia tinerilor o pagină web dedicată acestui fenomen, o serie de materiale şi resurse din care se pot documenta, dar, poate cel mai important, o linie de consiliere la care specialiştii Salvaţi Copiii le pot răspunde la toate întrebările ce ţin de siguranţa în mediul online”, a declarat Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv al Organizaţiei Salvaţi Copiii.

În ultima perioadă, fenomenul ştirilor false s-a intensificat, existând numeroase teorii, distribuite de sute de mii de ori, care fac referire la cauza apariţiei noului coronavirus sau care propun tratamente miraculoase.

CITEȘTE ȘI: DECIZIE. Biserica rusă a renunţat să instaleze un mozaic cu chipul lui Putin într-un

„Noi, tinerii, nu suntem deloc imuni la dezinformare. E de ajuns să deschizi Facebook şi să citeşti ce distribuie prietenii tăi mai puţin informaţi pentru a vedea acest lucru. Dezinformarea duce la greşeli ce pot fi grave în această perioadă sensibilă. Astfel, orice informaţie falsă generează ori panică ori o agravare a situaţiei actuale”, spune Maria, o adolescentă de 15 ani din judeţul Neamţ.