Contrabanda de țigări ne afectează pe toți! Miliarde de lei din bugetul statului sunt pierduți anual din cauza acestei ilegalități

Publicat: 17/03/2020 | 20:18

Traficul cu ţigări de contrabandă creează probleme deosebite la frontierele României, cantităţile mari descoperite cât şi modalităţile prin care s-a încercat introducerea acestora în ţară demonstrează că acest fenomen se menţine în continuare la cote alarmante. În combaterea acestor ilegalități, o campanie de informare a fost realizată de către Asociația ACTIV și compania din domeniul tutunului, British American Tobacco.

Traficanții mizează pe „profitul” impresionant pe care îl pot obține din comercializarea „la negru” pe piețele de desfacere din țara noastră, cât și pe cele din Occident, având în vedere diferențele de preț. În general persoanele implicate în astfel de activități locuiesc în zona de frontieră, având posibilitatea de a transporta în scurt timp țigaretele de la frontieră și de a le depozita până la un transport ulterior către centrele urbane în vederea comercializării.

Deținerea sau comercializarea țigaretelor fără timbru fiscal sau cu timbru fiscal necorespunzător, ori cu marcaje false peste limita a 10.000 țigarete, sau peste 1 kg tutun de fumat, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani.

România a pierdut în anul 2018 trei miliarde de lei

Potrivit stopcontrabanda.ro, din cele trei miliarde de lei, pierdute în anul 2018 din cauza contrabandei, România își putea securiza o mare parte dintre cei 2050 de kilometri de frontieră cu state non-membre UE, o condiție care susține și obiectivul României de aderare la spatial Schengen.

De asemenea, pierderile cumulate în anul 2018 echivalează cu întreținerea a 200 de teatre sau a 6.000 de spitale.

Spune ”STOP CONTRABANDA”!

Nimeni nu câștigă atunci când tu cumperi mai mult. Ceilalți nu își vor mai găsi produsele. Iar tu vei avea provizii care se vor învechi pe raftul din cămară.

Respectă cele 5 reguli și cumpără fără riscuri! Trimite către autorități informații referitoare la cei care încearcă să îți înșele încrederea și verifică cu atenție sursele și produsele achiziționate!

Stă în puterea noastră să depășim această perioadă! Fiecare dintre noi poate contribui la bunul mers al economiei prin alegerile pe care le face. Alege asumat produse originale! Nu încuraja, mai ales în acestă perioadă, evaziunea fiscală!

Campanie de informare realizată de Asociația pentru Combaterea Traficului Ilicit Viitorul-ACTIV și STOP CONTRABANDA, o campanie derulată de British American Tobacco

DESPRE ASOCIAȚIA ACTIV

Asociația pentru Combaterea Traficului Ilicit „Viitorul”- ACTIV are drept scop promovarea, sprijinirea realizarea și coordonarea de activități care să contribuie la conștientizarea publicului și a autorităților cu privire la efectele negative ale traficului ilicit de mărfuri. ACTIV promovează următoarele valori: integritatea, responsabilitatea, respectul și cooperarea.

DESPRE ”STOP CONTRABANDA”

STOP CONTRABANA este un proiect dezvoltat de British American Tobacco pentru informarea și conștientizarea impactului grav al contrabandei asupra economiei, a comunităților și a siguranței individuale. Platforma online stopcontrabanda.ro este unicul integrator în timp real al datelor transmise în spațiul public despre amploarea fenomenului în țara noastră și despre sumele pierdute de la bugetul de stat anual din cauza contrabandei cu țigări, prin informații și analize detaliate pentru fiecare regiune a țării.