Consecințele scăderii numărului de persoane care se imunizează. Zeci de mii de doze de vaccin AstraZeneca din România expiră peste 10 zile

Publicat: 21/06/2021 | 08:33

Scăderea importantă a numărului de persoane care aleg să se vaccineze începe să aibă consecințe. Zeci de mii de doze de vaccin AstraZeneca din România expiră peste 10 zile. Potrivit coordonatorului campaniei naționale de vaccinare, dozele de vaccin vor fi distribuite către alte țări.

România avea în stocuri, la sfârșitul săptămânii trecute, circa 6 milioane de doze din toate cele patru tipuri de vaccin folosite în țara noastră, iar dintre acestea, în jur de 35.000 de doze de vaccin de la compania AstraZeneca au termen de expirare la 30 iunie. (CITEȘTE ȘI: PERSOANELE VACCINATE CU ASTRAZENECA AU INTERZIS PE BROADWAY! NU POT INTRA LA CONCERTUL LUI BRUCE SPRINGSTEEN)

Pentru a nu se irosi un număr atât de mare de doze de vaccin, România încearcă redistribuirea lor. Guvernul a aprobat, săptămâna trecută, o ordonanță de urgență prin care statul român poate vinde și dona doze de vaccin.

„Noi încercăm să distribuim – ele sunt de fapt doze care se regăsesc la nivelul direcțiilor de sănătate publică, în centrele regionale de depozitare și în centrele de vaccinare. Sunt doze care au fost distribuite cu mult timp în urmă, însă ca urmare a scăderii importante a numărului de persoane care se vaccinează cu acest vaccin, evident că aceste doze au un risc de a ieși din termenul de valabilitate în perioada următoare. Tocmai de aceea, pentru noi este important la acest moment să creștem capacitatea de stocare, dar, pe de altă parte, să evităm să iasă din valabilitate aceste doze”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Potrivit spuselor lui Valeriu Gheorghiță, dozele trebuie să fie redistribuite fie la nivel european, fie să intre în mecanismul de revânzare sau de donație.

„Este etic și este firesc să beneficieze de vaccinuri cei care își doresc să se vaccineze, care au nevoie de ele și sunt țări terțe care nu au avut un acces atât de bun, atât de facil la vaccinuri cum a avut România, ca și celelalte țări europene, și tocmai de aceea este important să susținem și celelalte țări, pentru a egaliza accesul la vaccin”, a punctat Valeriu Gheorghiță.