Concediul medical în cazul suspecților de coronavirus. Câți bani se pierd din salariu

Publicat: 26/02/2020 | 22:33

Concediul medical forțat le crează probleme românilor care revin în țară din zone de risc sau au luat contact cu persoane infectate cu coronavirus. Atât persoanele izolate la domiciliu, cât și cele aflate în carantină primesc concediu medical, care, începând de astăzi, se obține mai ușor. Din păcate, cei aflați în această situație nu vor fi plătiți cu 100% din salariu.

Citește și: E oficial! Cum se numește primul medicament care a fost aprobat să fie folosit în tratarea coronavirusului

Persoanele suspecte de coronavirus primesc concediu medical

Pentru oamenii care vin din zonele închise din China din cauza virusului mortal sau din alte state în care au fost confirmate cazuri de infecție cu coronavirus se va institui măsura de intrare în carantină. Aceștia sunt izolați într-un centru special. Pe de altă parte, măsura de izolare la domiciliu sub monitorizare se impune în cazul persoanelor care vin din regiuni în care s-au descoperit cazuri de coronavirus,dar nu au simptome de boală. Mai mult, alături de ele rămân izolate și familiile lor.

În ambele cazuri,  trebuie să țină în permanență legătura telefonic cu angajații DSP. EI sunt responsabili de eliberarea actului ce atestă carantina sau izolarea, ce trebuie trimis mai departe medicilor de familie, relatează a1.ro. Aceștia, la rândul lor, pot elibera actul de concediu medical fără să mai fie nevoie de cardul de sănătate sau adeverință de salariat, pentru că folosesc un cod specific acestui caz.

Cât privește angajatorii, ei trebuie anunțați despre situație și se recomandă trimiterea pe e-mail a actului care consemnează concediul medical pentru a putea face pontajele, urmând că la finalizarea carantinei sau izolării să fie aduse actele în original.

Acest concediu medical se plătește cu 75% din valoarea brută a salariului. Spre exemplu, un angajat care are salariul de 5.000 de lei brut, care stă 10 zile în carantină, va primi 2.668, cu 257 lei mai puțin decât salariul normal.

Până în prezent, persoanele care vin din China continentala-Provincia Hubei(inclusiv orasul Wuhan), orașele Wenzhou, Hangzhou, Ningbo,Taizhou din Provincia Zhejiangsau din una din cele 12 localități din Italia intră în carantină timp de 14 zile, în spații special destinate în acest scop, imediat după revenirea în România. De asemenea, oamenii din alte provincii/orașe din China continentală și din alte localități din Regiunile Lombardia și Veneto intră în auto-izolare la domiciliu, timp de 14 zile, imediat dupa revenirea în România.

La intrarea în carantină se efectuează un test pentru COVID-19 persoanelor asimptomatice venite din zonele afectate. Având ca scop asigurareai asistenței medicale a persoanelor carantinate, direcțiile de sănătate publică județene și cea a municipiului București nominalizează unitațile sanitare responsabile de pe raza județului.