Cod roșu de caniculă și furtuni. Directoarea ANM face anunțul 

Publicat: 25/06/2021 | 09:14

Administrația Națională de Meteorologie anunță că în următoarele zile vom avea parte de fenomene meteo extreme, atrăgând atenția asupra caniculei și furtunilor.

Directoarea ANM, Elena Mateescu, a anunțat că în următoarele zile vom avea parte de Cod Roșu de caniculă, dar și furtuni.

“În Banat și Crișana temperaturile se vor apropia de 38-39 de grade. Minimele din această noapte nu vor coborî sub 20 de grade, ceea ce sporește gradul de disconfort termic.

După acest val de căldură persistent, sâmbătă instabilitatea termică se va accentua, este posibil să vorbim din nou de cantități însemnate de precipitații.

Va fi o scădere de temperatură de la 38 de grade la 32 de grade la finalul săptămânii, dar rămânem tot în zona caniculei. Duminică rămânem pe același fond de instabilitate, iar de luni vorbim iar de o creștere a temperaturilor, iar acest lucru va fi specific pentru întreaga săptămână.” 

CITEȘTE ȘI ALERTĂ METEO! COD ROȘU DE CANICULĂ ÎN 7 JUDEȚE DIN ȚARĂ

Cum va fi vremea săptămâna viitoare

Masa de aer cald va rămâne de interes pe parcursul întregii săptămâni viitoare. Aerul foarte cald va determina în asociere cu umezeala furtunile. 

Valorile cele mai ridicate vor rămâne în partea de vest a țării. Săptămâna viitoare rămânem cu disconfort termic accentuat, chiar dacă vom avea temperaturi ușor mai scăzute, de 34 de grade.

Ne așteptăm ca săptămâna viitoare să fie puțin mai liniștită, dar regimul de temperaturi ridicat nu înseamnă o eliminare totală a furtunilor.

Prima zi din iulie aduce valori de 35 de grade, deci nu trebuie să excludem aceste fenomene, alternanța deja foarte bine evidențiată între precipitații și căldură extremă, aduce cu sine fenomene convective.

Până la finalul verii aceste tipare extreme de vreme trebuie să le considerăm normale. Deja, în România, verile sunt mai calde, în medie, cu un grad”, a declarat Elena Mateescu la Antena 3.

VEZI ȘI ALUNECARE DE TEREN ÎN VÂLCEA, MAI MULTE GOSPODĂRII EVACUATE. PRIMAR: „SE AUD ZGOMOTE CIUDATE”

Sursă foto: pixabay.com