Clujul va monitoriza respectarea măsurilor impuse de autorități cu ajutorul dronelor

Publicat: 09/04/2020 | 21:18

În ultima perioadă au existat multe cazuri de persoane care ignoră și nu respectă măsurile impuse de autorități. Oamenii continuă să iasă din case fără motiv și pare că amenzile nu îi sperie. Așa că autoritățile din Cluj recurg la o nouă metodă pentru a ține sub observație populația. De joi o să fie utilizate drone pentru a monitoriza activitatea oamenilor.

Dronele dotate cu sisteme de supraveghere video le pot oferi forțelor de ordine informații, în direct, iar reacția lor poate fi rapidă. Prefectul din Cluj a apelat la ajutorul dronelor, pe care un voluntar civil le ghidează în special în zonele în care sunt persoane aflate în carantină insituționalizată sau care au fost obligate să rămână izolate.

„Având în vedere contextul epidemiologic actual și necesitatea unei monitorizări cât mai stricte a măsurilor destinate prevenirii răspândirii virusului, Prefectura și Poliția încep punerea unui plan pentru supravegherea prin foto și video aeriană cu drone în zona metropolitană.”, a declarat Mircea Abrudean, prefectul județului Cluj.

De joi, în Cluj o să fie folosite două drone donate de un localnic care vor acoperi și zonele aglomerate, cum ar fi zonele hipermarketurilor sau parcurile. În câteva zile însă, va fi operațională și o a treia dronă cumpărată de Consiliul Județean. (CITEȘTE ȘI: MESAJUL ALARMANT AL MINISTRULUI SĂNĂTĂȚII: ”TREBUIE SĂ NE AȘTEPTĂM LA ASTA!”)

Prin utilizarea dronelor procesul de supraveghere o să fie mult mai eficient. Acestea o să fie operate de la sol, iar echipamentele de supraveghere video oferă în timp real informații despre zonele de risc, tocmai pentru ca polițiștii și jandarmii să poată interveni de îndată, în cazul în care restricțiile de izolare sau ieșire din carantină sunt încălcate.

Potrivit oficialilor din Ministerul de Interne este posibil ca sistemul să fie extins și în restul țării, mai ales în zonele în care riscul de răspândire a noului virus este crescut.