Cine este Bogdan Micu, tânărul care a calculat când scăpăm de coronavirus! Data exactă este mai aproape decât ne puteam imagina

Publicat: 06/04/2020 | 09:09

Spre surprinderea multora, un tânăr român a calculat când am putea să scăpăm de criza coronavirusului, iar modelul său nu poate fi trecut cu vederea. Dar nu este vorba despre un tânăr… oarecare. Bogdan Micu este antreprenor, IT-st la Ministerul Mediului si membru al echipei care coordonează achizițiile internaționale de echipamente sanitare pe care România le face prin UNIFARM.

Din cele calculate de Bogdan Micu, România va ajunge la un număr de 5.000 de pacienți confirmați pozitiv la noul coronavirus, iar asta se va întâmpla foarte repede, în jurul datei de 8 aprilie. Modelul pe care a lucrat Bogdan Micu implică un scenariu în care pacienții confirmați și ”spitalizații” sunt puși împreună. Din nefericire, mai spune IT-istul, către sfârșitul lunii aprilie vom înregistra și peste 1.000 de decese din cauza COVID-19.

Bogdan Micu anticipează că abia la 1 iulie vom putea declara că am învins în criza coronavirusului, dar număru deceselor ar putea să depășească 2.500. Bogdan Micu și-a prezentat calculele în mediul online.

(CITEȘTE ȘI: MINISTRUL AFACERILOR INTERNE, MARCEL VELA, MESAJ TRANȘANT PENTRU INFRACTORII REVENIȚI ÎN ȚARĂ: ”ÎȘI PĂSTREAZĂ PROSTUL OBICEI PE CARE L-AU AVUT. VREAU SĂ LE DAU O VESTE PROASTĂ…”)

Scenariul probabil prezentat de Bogdan Micu

  1. Începând cu aproximativ 8 aprilie vom trece de 5000 de confirmați. În modelul meu, confirmații si spitalizații sunt puși împreuna. Dar o parte sunt în carantina, de fapt.
  2. Undeva pe 25 aprilie – 30 aprilie (+-5 zile), vom trece de 1000 de decese.
  3. Peak-ul (cazuri in spital si carantina cu simptome grave) va incepe cam pe 7-9 aprilie si va dura pana in 15 mai. Dupa 15 mai vom scadea sub 5.000 de oameni în spitale și carantină.
  4. Ziua cu cei mai mult oameni in spitale va fi aproximativ intre 17-25 aprilie. Cu aproximativ 8.535 oameni in spitale si carantina, dar cu simptome grave.
  5. In perioada de peak vom avea cam 35-40 de decese pe zi.
  6. La 1 iulie ma astept sa fi declarat deja epidemia invinsa. Cu cateva cazuri noi declarate pe vremea aia. Sau aproape nici unul.
  7. La 1 iulie cand vom fi invins, vom avea aprox 2657 decese.

(VEZI ȘI AICI: CE AMENDĂ CONSISTENTĂ A PRIMIT UN TÂNĂR DIN VASLUI CARE A FUGIT DIN IZOLARE ȘI A PLECAT SĂ SE DISTREZE: ”ÎN URMA CERCETĂRILOR EFECTUATE, POLIȚIȘTII AU STABILIT CĂ…”)

Date pe scenariul ”de tip Italia”

În general, daca ma iau dupa Italia si extrapolez la Romania cifrele tind sa se dubleze. Deci daca vreti scenariu pesimist inmultiti cu doi cifrele de mai sus. Mai rau de atata e foarte improbabil sa fie. Dar durata ramane aceeasi. ”Doar parabola e mai inalta”, spune Bogdan Micu.

”Ps: Azi modelul meu zice 2756 de infectati cu 112 decese. Si sunt de fapt 2738 infectati si 107 decese. Sper ca aceste informatii sa va ajute. Si sa fie un exemplu ca Transparenta inspira solidaritate si Transparenta ar putea ajuta daca ar fi practicata. #update. Mai jos veti gasi sursa codului pe care ma folosit-o in analiza. Am postat-o in commenturi dar o pun si aici. Scopul acestui post este sa indemne autoritatile sa ia Data Driven Decisions nu sa ia Decisions Driven on MY data.

Modelul meu este doar o varianta de MODEL pe care am de gand sa il ajustez pe masura ce am acces la noi date. Daca cineva crede ca intelege mai bine ce se intampla este invitat sa puna alte variabile. Sa explice de ce a ales alte variabile. Si sa il posteze in comments sau pe pagina lui. Acest cod a fost scris de mai multi cercetatori carora le suntem recunoscatori. Codul este menit sa fie adaptat fiecarei tari in parte. Indemn cat mai multi doritori sa se joace cu el”, a transmis Bogdan Micu.

(NU RATA: DAN CRUCERU, TREI LUNI DEPARTE DE SOȚIE ȘI COPII. MESAJUL EMOȚIONANT POSTAT DE PREZENTATORUL DE LA “SURVIVOR ROMÂNIA”. “ULTIMA POZĂ FĂCUTĂ ÎMPREUNĂ. EU AM PLECAT SĂ…”)