Cimitirele din Capitală, puse sub lacăt de Paști. Imaginile CANCAN.RO sunt cutremurătoare

Publicat: 19/04/2020 | 15:56

Spectacolul de lumini din cimitire a fost înlocuit de un întuneric apăsător! Dacă în anii trecuți, oamenii se îmbulzeau în drumul spre morminte în dimineața Paștelui, pentru a le duce Lumina Sfântă morților lor, în acest an, imaginile din preajma necropolelor spintecă sufletele tuturor credincioșilor. Sărbătoarea Învierii Domnului a pus lacătul pe porțile cimitirelor din întreaga țară, odată cu instituirea stării de urgență cauzată de noul coronavirus. Cancan, site-ul nr.1 din România, vă arată, în exclusivitate, imagini inedite cu cimitirele pustii din Capitală, în pragul Paștelui.

În anii trecuți, conform tradiției ortodoxe, noaptea Învierii Domnului căpăta o atmosferă înălțătoare, datorită credincioșilor care duceau Lumina Sfântă, după slujbă, la căpătâiul rudelor care își duc odihna veșnică. Fiecare cimitir din țară devenea, în dimineața Paștelui, un loc de pelerinaj pentru zeci de mii de români. Fiecare flacără pusă la căpătâiul mormântului dădea viață și sens întregii Sărbători Pascale.

CITEȘTE ȘI: Scenariul 5 în România. Bucureștiul ar putea fi închis. Carantină totală în Capitală?!

Imagine surprinsă în noaptea Învierii Domnului, în 2015

Cimitirele, pustii de Paște

Acum, însă, realitatea este alta (vezi GALERIA FOTO). Imaginile fără precedent creează o durere de neînchipuit tuturor credincioșilor. De la începutul Săptămânii Mari, autoritățile au decis închiderea tuturor cimitirelor. În contextul stării de urgență și a măsurilor de distanțare socială, bucureștenii care au vrut să se reculeagă în preajma mormintelor și să tămâie trupurile neînsuflețite ale apropiaților lor au fost primiți, la intrarea în curtea cimitirelor, de un mare lacăt.

Mai mult, Forțele de ordine au înconjurat nenumărate cimitire din Capitală pentru a se asigura că regulile sunt respectate cu sfințenie de credincioși.

Cimitirul Sfânta Maria, din Capitală, în Vinerea Mare

CITEȘTE ȘI: Ministrul Sănătății, vești bune în prima zi de Paște. Când ar putea fi ridicate restricțiiile: „ Populaţia să mai aibă răbdare. În 7-10 zile…”

Zilele trecute, nenumărați preoți au mărturisit că autoritățile ar trebui să gasească soluții pentru a fi respectate şi nevoile spirituale ale oamenilor, însă, decizile au fost de necontestat. Imaginile cutremurătoare din jurul mormintelor sunt dovada clară că oamenii nu și-au putut vizita rudele decedate la cimitir în preajma Paștelui.

Cimitirul Sfânta Maria, din Capitală, în Vinerea Mare

Conform autorităților, regulile au fost clare de la începutul instituirii stării de urgență: accesul în cimitire este permis în această perioadă doar pentru oficierea slujbelor de înmormântare și cu prezenţa a cel mult 8 persoane. Restricţiile impuse pentru a limita răspândirea coronavirusului au fost amplificate, însă, odată cu apropierea Sfintelor Sărbători Pascale.

Mormintele, netămâiate anul acesta

De asemenea, din cauza regulilor impuse de stat, în contextul pandemiei de coronavirus, credincioții nu și-au mai putut tămâia la cimitir rudele decedate. Tămâierea mormintelor este foarte importantă în ajunul Paștelui.

CITEȘTE ȘI: Numărul românilor care mor răpuși de COVID-19 peste hotare a crescut. 61 de persoane au murit și 732 sunt bolnavi

Se ştie că, în Ziua Învierii, femeile mironosiţe se duseseră, în zori, la mormântul Mântuitorului cu miresme, ca să-I ungă trupul neînsufleţit, conform obiceiului. Este unul dintre acele evenimente la care se referă toţi cei patru evanghelişti (Matei 29,1; Marcu 16, 1-2; Luca 24, 1; Ioan 20, 1), ceea ce denotă atât o obligativitate a manifestării, cât şi o obişnuinţă a ei. Chiar în condiţiile în care Hristos a murit ca un proscris şi mormântul Său era păzit, la cererea evreilor habotnici, de gărzile romane, femeile nu ezită să vină la El cu miresme.

CITEȘTE ȘI: Semnal de ALARMĂ tras de OMS: ”Nu avem nicio dovadă!” Este vorba de testele rapide

Fumul de tămâie intră de asemenea în categoria miresmelor de care Biserica se foloseşte foarte adesea în desfăşurarea vieţii ei cultice.

Tămâierea ar putea-o face o femeie de a casei, dar, din cauza treburilor pe care le au femeile tinere şi a depărtării faţă de cimitir, această treabă este tot mai mult încredinţată unor femei bătrâne, specializate pentru practicarea ei. Femeile care se ocupă cu tămâiatul mormintelor sunt de obicei dintre femeile mai sărace, adesea văduve, cunoscute în sat ca atare, plătite pentru lucrarea lor. Această activitate le aduce un câştig care le ajută să-şi ducă viaţa, în condiţii oneste, de pe azi pe mâine.

Manele și băutură în cimitire, de Paște

Există și încălcări de la regulă. Zeci de localnici din Vizurești, județul Dâmbovița au fost surprinși noaptea trecută luând în derâdere restricțiile autorităților, dar și semnificația sacră a Învierii Domnului. Zeci de tineri au petrecut în cimitirul din localitate, cu muzică dată la maximum și cu băutură.

Petrecerea din cimitir a fost transmisă live pe Facebook, potrivit MDITV.

Au adus boxele în cimitir în noaptea Învierii Domnului

“Nu vă fie frică de poliție, de jandarmi, de armată, ieșiți în stradă. Dacă vine Miliția, ce poate să ne facă, ne dă o amendă și asta e”, este auzit în înregistrare unul dintre petrecăreți.

“Așa-i la noi, la Vizurești, la cimitir”, spune o altă persoană.

Mai multe echipaje de poliție au intervenit pentru a le întrerupe distracția și pentru a-i sancționa pentru încălcarea restricțiilor impuse prin ordonanțele militare. Oamenii legii au aplicat amenzi de 130.000 de lei.