China, moment de reculegere în memoria victimelor COVID-19

Publicat: 04/04/2020 | 12:13

Sâmbătă dimineața, China timp de trei minute, la ora locală 10:00 a ținut un moment de reculegere la nivel naţional, în memoria persoanelor decedate ca urmare a îmbolnăvirii cu virusul COVID-19.

Omagiul celor decedați a fost marcat în toată China. Sirenele au sunat pe întreg teritoriul țării, în timp ce maşinile, trenurile şi vapoarele au lansat semnale sonore în semn de apreciere a celor 3.326 de persoane decedate. (CITEȘTE ȘI: CHINA, ACUZATĂ CĂ A „PROIECTAT” VIRUSUL SARS-COV2 CA ARMĂ BIOLOGICĂ DE DISTRUGERE ÎN MASĂ)

În Wuhan, oraşul cu 11 milioane de locuitori unde a început epidemia şi care a înregistrat cea mai mare parte a deceselor, personalul medical s-a reunit într-o ceremonie în care s-a înclinat în semn de respect pentru victime, informează AFP.

În Beijing, automobiliştii şi-au oprit vehiculele şi au claxonat în timp ce pietonii, au rămas nemişcaţi. Pentru marcarea zilei de doliu decretată sâmbătă, drapelul naţional a fost coborât în bernă în toată ţara. (VEZI ȘI: CHINA CONTINUĂ LUPTA CU VIRUSUL! AU MONTAT TUNELURI DE DEZINFECTARE ÎMPOTRIVA COVID-19 PE STRĂZI)

De asemenea, din respect pentru cetăţenii decedaţi, autorităţile au interzis toate activităţile publice de agrement.

Ziua de reculegere în memoria victimelor coronavirusului coincide cu Qingming, sărbătoare asemănătoare zilei tuturor sfinţilor, zi în care chinezii se îngrijesc de mormintele rudelor decedate. Însă autorităţile au descurajat populaţia să meargă la cimitire, de teama izbucniri unui al doilea val epidemic.

În China, virusul COVID-19 a infectat peste 82,500 de persoane, din care 3,330 au decedat. La nivel mondial numărul de cazuri de persoane contaminate cu noul virus a depășit 1,120,750.