Cercetători Harvard, anunț îngrijorător despre coronavirus: “Restricțiile ar trebui menținute până în 2022 pentru ca pandemia să fie oprită”

Publicat: 15/04/2020 | 19:14

O echipă de cercetători de la Harvard a făcut un anunț îngrijorător în legătură cu noul coronavirus (SARS-CoV-2).“Restricțiile ar trebui menținute până în 2022 pentru ca pandemia să fie oprită”, au subliniat oamenii de știință de peste hotare. Aceștia au vorbit și despre un scenariu sumbru care ar putea deveni realitate peste cinci ani.

Citește și: Semn divin în plină pandemie de coronavirus! Plânge icoana Maicii Domnului cu Pruncul Iisus Hristos de la Mănăstirea Frăsinei | FOTO

Cercetători Harvard: “Restricțiile ar trebui menținute până în 2022 pentru ca pandemia să fie oprită”

Sunt șanse foarte mari ca măsurile de distanțare fizică să fie necesare până în 2022, se arată într-o lucrare publicată de Şcola de Sănătate Publică “T.H. Chan” din cadrul Universităţii Harvard. Concluzia studiului apărut în revista Science este următoarea: măsurile din prezent nu sunt suficiente ca să stopeze pandemia de COVID-19, iar vârfurile secundare ar putea fi mai mari decât cel actual. Un scenariu sumbru prevede că, în absența unui vaccin sau a unui tratament eficient, o epidemie ar putea să reapară peste cinci ani.

Află și: SECRET. S-a aflat de când știa China de riscul de pandemie. De ce s-a răspândit atât de repede virusul

Marc Lipsitch, unul din conducătorii studiului de la Harvard, a declarat ieri, într-o teleconferinţă, că “predicţia unui sfârşit al pandemiei la vară (…) nu este în concordanţă cu ceea ce ştim”, relatează jurnaliștii de la The Guardian. Alături de coautorii articolului, el a insistat că nimeni nu cunoaşte răspunsurile la întrebări importante privind protecţia naturală: nu se ştie dacă pacienţii vindecaţi de COVID-19 devin complet imuni la coronavirus sau cât timp durează imunitatea,

Nu rata:  Anunțul făcut de Organizația Mondială a Sănătății! Se lucrează la peste 70 de vaccinuri împotriva coronavirusului

Conform Agerpres, testele care pot oferi indicii prin detectarea anticorpilor abia încep să apară pe piaţă, iar multe se dovedesc nefiabile. Având în vedere incertitudinile, cercetătorii au modelat diferite estimări ale imunităţii, ale dispariţiei infectării în sezonul cald şi ale distanţării sociale pentru a face predicţii privind răspândirea coronavirusului pe viitor.

Numărul îmbolnăvirilor cu COVID-19 va crește iar

Potrivit specialiștilor, toate simulările – atât cele cu o singură perioadă de izolare socială, cât şi cu intervale intermitente de izolare – arată că după ridicarea restricţiilor va creşte din nou numărul de cazuri de contaminare. Scenariul cel mai pesimist este cel în care distanţarea strictă, într-o etapă timpurie a epidemiei, nu este urmată de controale. În acest caz, ar urma un val foarte mare de îmbolnăviri la iarnă, aşa cum s-a întâmplat şi în epidemia de gripă din 1918, când s-a infectat un sfert din populaţia mondială şi au murit 100 de milioane de oameni.

Citește și: Acțiunile Amazon, la un nou nivel istoric, în plină pandemie de coronavirus. Povestea imperiului construit de către Jeff Bezos, prezentată în premieră în România de B1 TV, duminică, de la ora 16:00

Modelul de la Harvard evidenţiază şi consecinţele izolării excesive. O perioadă de blocaj social şi economic de 20 de săptămâni ar reduce atât de eficient propagarea virusului, încât nu s-ar crea practic nicio imunizare a populaţiei, iar asftel următorul vârf al epidemiei ar fi mai accentuat.

Măsurile împotriva coronavirusului recomandate pentru autorități

Cercetătorii au recomandat modalităţi prin care sistemele de sănătate publică pot ameliora perspectivele

– mai multe teste pentru diagnosticare, urmărirea riguroasă a contactelor;

– creşterea capacităţilor de terapie intensivă în spitale;

– tratamente eficiente pentru COVID-19;

–  disponibilitatea unui vaccin împotriva coronavirusului.

Având în vedere importanţa impactului economic al distanţării sociale prelungite, studiul nu recomandă un scenariu sau altul, ci se limitează la avertismentul că o distanţare socială ineficientă sau pe o perioadă prea scurtă poate duce la suprasolicitarea catastrofală a asistenţei medicale.

Sursa foto: pixabay.com