Celebrul film „Pe aripile vântului”, interzis de HBO. Pelicula este considerată rasistă

Publicat: 10/06/2020 | 14:48

Cele mai mari platforme care distribuie filme și seriale online au început să elimine din liste diverse producții care sunt considerate rasiste. Unul dintre cele mai vizionate filme din istorie, Pe aripile vântului, a fost scos de pe platforma HBO Max, iar serialul Little Britain a fost eliminat de pe Netflix și BBC.

Pe aripile vântului, lansat în 1939, este considerat un clasic și apare în toate topurile cu cele mai bune filme făcute vreodată. Pe lîngă povestea de dragoste dintre Scarlett O’Hara și Rhett Butler în timpul Războiului de secesiune, filmul portretizează și sclavia negrilor într-un mod „îndulcit”, lucru care a atras numeroase critici de-a lungul vremii, scrie CNN, citat de Digi.24.

„Pe aripile vântului este produsul timpului său și conține prejudecăți rasiale care, din păcate, erau ceva comun în societatea americană. Aceste prejudecăți erau greșite atunci și sunt greșite și astăzi, așa că am decis că este iresponsabil din partea noastră să difuzăm în continuare filmul fără a explica și denunța aceste prejudecăți”, a declarat un purtător de cuvânt al HBO Max pentru CNN.

Ar putea în viitor să devină din nou diponibil

Totodată, reprezentanții HBO spun că filmul va fi disponibil din nou pe HBO Max „cu o discuție despre contextul istoric și denunțarea acelor scene” și va fi prezentat „așa cum a fost creat inițial, pentru că altfel ar fi ca și cum am susține că aceste lucruri nu au existat”, a mai spus purtătorul de cuvânt.

Și alte platforme au luat măsuri similare. Netflix, BBC iPlayer și BritBox au scos din lista de seriale Little Britain, ca urmare a criticilor față de unele personaje din serial, a anunțat BBC. Netflix a mai renunțat și la comedia Fly With Me. BBC și Britbox au explicat renunțarea la Little Britain prin aceea că „vremurile s-au schimbat” de când a fost realizat show-ul.

Personaje de diferite etnii

Matt Lucas, unul dintre actorii din Little Britain, declara în 2017, că, „dacă aș filma din nou serialul, nu aș mai face glume despre travestiți. Nu aș mai interpreta personaje de culoare”.

Și partnerul său, David Walliams, a spus că în mod clar ar face lucrurile diferit în peisajul cultural de astăzi. Acestea nu sunt singurele măsuri radicale luate în urma protestelor din SUA, în urma uciderii lui George Floyd.

În Marea Britanie,  statuia unui filantrop din secolul al XVII-lea, care a fost și negustor de sclavi, a fost dărâmată și aruncată în mare. Și în Belgia, una din statuile regelui Leopold al II-lea, responsabil de genocid în rândul populației de culoare din Congo, a fost înlăturată dintr-un scuar din Anvers.