Cele mai frumoase tradiții în prima zi din Noul An + Superstițiile care îți dau fiori și în 2021

Publicat: 01/01/2021 | 11:56

Tradiția spune clar: cum veți întâmpina Anul Nou, așa vă veți bucura pe tot parcursul lui! De dragoste veți avea parte dacă vă veți săruta iubita la trecerea dintre ani sau de bani, dacă în buzunarele tale bani se vor găsi. Grijă cu paharul, că nu neapărat de veselie tot anul va fi vorba. Și nu e totul. CANCAN.RO vă trece în revistă tradițiile, dar și superstițiile, unele care dau fiori, în prima zi din 2021.

Cele mai frumoase tradiții la trecerea dintre ani

În Ajunul Anului Nou există obiceiul mersului cu Pluguşorul şi cu jocurile cu măşti: capra, ursul, căluţul şi cerbul. Primeşte aceşti colindători ca să ai noroc la bani şi să-ţi pui în aplicare proiectele. Legenda mai spune că prin formulele lor magice, dansul şi gesturile specifice, colindătorii îţi aduc sănătate şi belşug.

Obiceiul Pluguşorului mai este legat şi de speranţa fertilităţii, versurile sale prezentând practicile agricole şi urări de holde bogate. În schimbul acestor urări, copiii primesc daruri simbolice, colaci, fructe sau bani. Jocul caprei, cel al ursului, căluţii şi jocul cerbului şi-au pierdut astăzi din semnificaţiile iniţiale. Capra simboliza personificarea productivităţii/înmulţirii uşoare şi rapide în lumea animală şi a fertilităţii pământului. Ursul reprezenta animalul sacru la geto-daci, iar căluţii simbolizau protejarea gospodăriilor de spiritele rele. Cerbul era simbolul soarelui, întruchiparea purităţii şi a dreptăţii. (CITEȘTE ȘI: CANCAN.RO VĂ DOREȘTE UN 2021 MINUNAT! LA MULȚI ANI!)

 

Din păcate, anul acesta este unul diferit! Din cauza pandemiei de coronavirus, tradițiile de Revelion au fost marcate de restricții. Nu s-a putut merge, ca înainte, cu Plugușorul sau jocul caprei, al ursului, iar masa de Anul Nou în familie a trebuit să respecte măsurile de protecție împotriva COVID-19.

Cele mai frumoase tradiții în prima zi din Noul An

Superstițiile care îți dau fiori și în 2021! Ce trebuie să faci ca să îți meargă bine

Neapărat trebuie să ai bani în buzunar de Revelion

Anul Nou nu trebuie să te prindă fără bani în buzunar. Se spune că aceia care respectă această superstiție vor avea parte de prosperitate și câștiguri financiare pe tot parcursul anului ce urmează. În plus, tradiția spune că înainte ca noul an să înceapă ar fi bine să scăpăm de datorii, asta pentru a nu rămâne în această situație tot anul. Conform tradiţiei populare, la miezul nopţii dintre ani uşa casei trebuie să fie deschisă, pentru a-i face loc anului vechi să iasă şi Anului Nou să intre.

Pe lângă bani, în anumite zone ale țării oamenii țin în buzunar de Revelion boabe de grâu pentru a avea belșug în anul ce vine, dar și usturoi pentru a-i feri de spiritele rele.

Purtați haine roșii de Revelion

Nici hainele pe care le porți nu trebuie alese în mod întâmplător. Tradiția spune că hainele noi și colorate în roșu vă vor aduce noroc tot anul și vor atrage numai energiile pozitive. (NU RATA: URĂRI DE SFÂNTUL ION. CELE MAI FRUMOASE MESAJE DE SFÂNTUL IOAN BOTEZĂTORUL)

Boabe de struguri și pește pe masa de Revelion

Pe lângă toate celelalte bucate, de pe masa festivă nu trebuie să lipsească boabele de struguri și peștele. Cei care consumă acest tip de carne vor trece peste probleme la fel de lin cum peștele trece prin apă. Tot în noaptea de Anul Nou trebuie să mănânci 12 boabe de struguri, câte o boabă pentru fiecare lună a anului și astfel vei avea un an plin de belșug.

Superstițiile care îți dau fiori și în 2021

 

Nu se împrumută și nu plătesc nimic în prima zi a noului an

Oamenii nu împrumută bani, bijuterii sau alte obiecte de preţ în prima zi din an şi nici nu plătesc datorii sau taxe, nu duc gunoiul şi nu oferă daruri, toate acestea fiind semne de sărăcie în anul ce abia începe. Unii merg chiar mai departe cu superstiţia şi, dacă sunt nevoiţi să scoată ceva din casă, cheamă pe altcineva s-o facă.

Nu se plânge! Altfel, un an de tristețe

În noaptea dintre ani şi pe 1 ianuarie nu se plânge. Tradiţia spune că aceia care plâng în prima zi a anului vor avea un an cu evenimente triste. Cine este politicos şi manierat de Anul Nou va fi tot timpul aşa, de aceea se spune că în noaptea de Revelion trebuie evitate atât discuţiile în contradictoriu şi limbajul licenţios sau brutal, cât şi povestirile cu fantome sau morţi. În afară de faptul că nu sunt deloc plăcute, acestea atrag şi ghinionul. (AFLĂ ȘI: CELE MAI FRUMOASE TRADIȚII DE CRĂCIUN DIN ȚARĂ ȘI DIN LUME. DE CE AR TREBUI SĂ PUI UN SĂCULEȚ CU FASOLE ALBĂ ÎN BRAD + TAINA CELOR 13 MOȘI DIN ISLANDA)

Pupă-te la miezul nopții și ține-te de mână

Exista credința că, dacă vei reuși să te săruți cu iubita sau iubitul tău, ținându-vă de mână, fix la miezul noptii, atunci relația va continua, b ava deveni chiar mai solidă pe tot anul următor. Dacă nu se va întâmpla asta, veți avea un an rece sentimental. Dar o dorință pusă fix la ora 00.00 s-ar putea să ți se îndeplinească într-o mare proporție.