Cehia reintroduce carantina de noapte. Restaurantele și barurile vor fi închise de Crăciun

Publicat: 15/12/2020 | 14:33

Începând de vineri, inclusiv în perioada Crăciunului, Cehia reintroduce interdicţia de circulaţie pe timpul nopţii, între orele 23:00 și 5:00, şi închide din nou restaurantele şi barurile din ţară.

Măsurile luate de guvernul ceh au fost luate după o creştere semnificativă a numărului de infecții cu noul coronavirus, relatează Agerpres. Mai mult, sunt interzise reuniunile a mai mult de șase persoane, fie că este vorba de interior, fie în aer liber. Începând cu 18 decembrie nu mai este permis nici consumul de alcool în aer liber, iar vacanța școlară va începe mai devreme.

Citește și: Coronavirus România, 15 decembrie. 6.171 noi infectări înregistrate, în ultimele 24 de ore

Magazinele şi serviciile vor rămâne, totuși, deschise, a anunțat premierul Andrej Babis. „A fost o decizie foarte greu de luat, deoarece ştim că va avea un impact mare asupra vieţii oamenilor”, a declarat el presei.

Proprietarii de baruri amenință că le țin deschise

Revoltați de măsurile restrictive, proprietarii de baruri au ameninţat că le vor menține deschise, cu excepţia cazului în care guvernul promite despăgubiri pentru pierderea veniturilor.

Republica Cehă, care are 11 milioane de locuitori, s-a confruntat cu o creștere a infecţiilor cu coronavirus la începutul toamnei, cu 15.000 de cazuri noi pe zi, şi de atunci s-a străduit să limiteze răspândirea bolii.

Încetinirea epidemiei a determinat guvernul să relaxeze unele restricţii, la începutul lunii decembrie, inclusiv prin redeschiderea restaurantelor, muzeelor şi galeriilor, dar măsura a fost de scurtă durată. În ultimele săptămâni, Cehia a înregistrat în jur de 6.000 de cazuri noi de contaminare pe zi.

De la începutul pandemiei, în martie, în Cehia au fost 580.000 de cazuri de COVID-19 şi mai mult de 9.600 de decese. Guvernul, care prognozează un deficit bugetar record (aproape 10% din PIB-ul prognozat), a anunţat luni şi un program de ajutor pentru companiile afectate de consecinţele pandemiei de coronavirus.

Nu rata: Specialiștii ne recomandă să ne testăm înainte de a merge la rude. La ce altceva mai trebuie să fim atenți