Ce tradiții trebuie respectate în ziua celor 40 de Mucenici! Este recomandat să nu dați bani de împrumut

Publicat: 04/03/2020 | 17:41

Sărbătoarea Creștină a Sfinților 40 de  Mucenici din Sebastia, este sărbătorită pe data de 9 martie, atât în România, cât și în Republica Moldova. Mucenicii sau măcinicii vin la pachet cu o serie de datini care trebuie respectate cu sfințenie de ortodocși.

În popor se spune că în acea zi, se face curățenie mare în gospodării, incinerându-se gunoaiele strânse numai cu foc adus din casă, pentru a duce căldura din casă și afară. În credința populară a românilor, în ziua Sfinților Mucenici se încheie zilele babelor, zile capricioase ale îngemănării iernii cu primăvara, lăsând loc zilelor moșilor, zile calde. De aceea, în această zi se fac numeroase ritualuri de alungare a gerului, cum ar fi: lovirea pământului cu bâte sau maiuri, rostind descântece, ca să iasă căldura și să alunge gerul, sau jocul copiilor peste foc.

Totodată, pe 9 martie se spune că se deschid porțile Raiului și mormintele, iar gospodinele obișnuiesc să pregătească bucate alese, de unde nu lipsesc colacii numiți Mucenici, Brădoși, Macinici, Moșii de Mărțișor sau Sfințișori, denumiri diferite în funcție de zonele țării.

În zona Moldovei, gospodinele pregătesc colaci copți în forma cifrei 8. Colacii se fac din aluat de cozonac și se ung cu miere și nucă. În anumite zone ale țării, în Dobrogea și Muntenia, colacii sunt făcuți tot în forma cifrei 8, dar de mici dimensiuni și nu sunt copți, ci fierți în apă cu zahăr, scorțișoară și nucă. Mucenicii sunt consumați abia după ce au fost duși la biserică și binecuvântați. În ziua de Mucenici se fac praznice și se împart alimente, în memoria persoanelor decedate, iar pe lângă clasicii Mucenici, se obișnuiește să se împartă și fasole, nuci, poame și alune. Tot în ziua de Mucenici, tradiția populară spune că trebuie să se consume 40 sau 44 de pahare cu vin.

De Mucenici se purifică animalele din gospodărie prin stropirea lor cu apă sfințită. Tot de 9 martie, de Mucenici, se retează stupii. Mai exact, se scot stupii afară, se curăță fagurile și se recoltează mierea. Aceasta se folosește la mucenici, dar și la diferite leacuri băbești. În anumite zone ale țării, după ce au fost curățați, stupii se ung cu țuică, pentru ca roiul de albine să se înmulțească. Tot o tradiție populară spune că, pentru a avea spor la bani, bărbații mănâncă semințe, pe care le măsoară cu o lingură. La un pahar de vin se consumă și o lingură de semințe. Se pot consuma semințe de floarea-soarelui sau de dovleac. De Mucenici este bine să se împartă și 40 de nuci frumoase, în coajă, tinerilor căsătoriți, pentru ca aceștia să aibă parte de o căsnicie frumoasă și trainică.

Ce nu este bine să faci în ziua de Sfinții 40 de Mucenici

Pentru buna sporire, de Mucenici, nu se dau bani cu împrumut. Ziua de Mucenici trebuie sărbătorită pentru a avea parte de sănătate și prosperitate. Cine nu respectă sărbătoarea, se spune că va fi bolnav pentru 40 de zile, numărul mucenicilor sărbătoriți. În această zi nu trebuie să faci treburi în casă. Nu se spală haine și nici nu se face curățenie. Nu este bine să te cerți cu nimeni, deoarece se spune că certurile din această perioadă pot fi responsabile de toate necazurile de peste an.