Ce spune ministrul Sănătății despre nerespectarea distanțării sociale la pelerinajul de la Suceava

Publicat: 24/06/2020 | 22:38

După ce în presă au apărut imagini de la pelerinajul de la Suceava, unde mii de oameni nu au respectat distanțarea socială, ministrul Sănătății a reacționat public. 

Mii de oameni sunt pe străzile orașului încă de dimineață și nu respectă măsurile de distanțare socială impuse de pandemie. Nici pelerinii, nici forțele de ordine nu poartă mască de protecție

Pentru că oamenii prezenți au venit din toată țara, riscul de transmitere a bolii este extrem de mare, mai ales că, la un moment dat, cortegiul a oprit și în Curtea Spitalului Județean Suceava, primul și cel mai mare focar de infecție din România.

Deși autoritățile, cât și oficialii Bisericii Ortodoxe Române dădeau asigurări că se va evita înghesuiala, se pare că nu au fost respectate regulile.

Ministrul îndeamnă la respectarea măsurilor impuse de pandemia de coronavirus

Nelu Tătaru a făcut un alt apel la respectarea distanțării sociale și a purtatului măștii de protecție în comunități, cât și la evitarea locurilor aglomerate. 

„Sunt imagini pe care eu le primesc frecvent. Nu pot decât să reiterez acele recomandări: respectarea distanțării fizice, purtatul măștii în comunități, în spații închise, reguli de igienă, evitarea locurilor aglomerate. Acestea sunt condiții pentru a putea parcurge această pantă ascendentă a primul val pandemic și a putea să ne gândim la următoarele măsuri de relaxare și la o viață cvasi-normală la sfârșitul lunii lulie, începutul lunii august. Orice nerespectare a acestor reguli nu face decât să prelungească și să ne găsească oarecum nepregătiți în eventualitatea unui val doi. Orice prelungire a primului val nu face decât să nu ne dea voie să facem alte măsuri de relaxare și apoi să avem transmitere în comunitate cu identificarea de noi focare, și măsurile în consecință”, a spus ministrul în această seară, la Digi24.

„Suntem în această situație, o prelungire a primului val, o pantă descendentă pe care pornisem acum patru săptămâni. Ajunsesem la un indice de transmitere de 0,6-0,7, acum suntem între 1,2-1,4 ca și transmitere comunitară. Este o transmitere accelerată în acest moment. Eu sper să o putem gestionar, dar nu singuri ca sistem medical, trebuie și ajutorul populației, care trebuie să respecte acele norme”, a conchis Tătaru.