Ce se va întâmpla după 15 mai? Cele patru scenarii luate în calcul de Guvern

Publicat: 29/04/2020 | 19:18

Epidemia de coronavirus a afectat și România. Până în prezent au fost confirmate 11.978 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID-19 și au fost înregistrate 688 de decese. România a trecut printr-o perioadă de aproape două luni în care a fost instaurata starea de urgență, iar de la data de 15 mai s-a anunțat o relaxare a măsurilor.

Însă scenariul de relaxare de după 15 mai nu mai este așa de sigur. Autoritățile nu exclud prelungirea stării de urgență și după această dată.  Se pare că sunt luate în calcul patru scenarii, printre care  înlocuirea stării de urgență cu stare de alertă sau implementarea unor măsuri epidemiologice speciale. (CITEȘTE ȘI: MĂSURI STRICTE ÎN VREME DE PANDEMIE! UN ORAȘ DIN ROMÂNIA A INTERZIS CIRCULAȚIA TUTUROR AUTOVEHICULELOR ÎN ZILELE DE 1 ȘI 2 MAI)

Premierul Ludovic Orban a anunțat că încă nu a fost stabilit care dintre scenarii se va urma, iar decizia va fi luată în perioada următoare. (VEZI ȘI: PESTE 700 DE OAMENI AU MURIT DUPĂ CE AU BĂUT O SUBSTANȚĂ PERICULOASĂ: ”AU VRUT SĂ UCIDĂ CORONAVIRUSUL”)

„Noi avem în evaluare toate posibilitățile. De la prelungirea stării de urgență, instituirea stării de alertă, emiterea ordinului privitor la epidemie cu risc major și varianta în care nu va fi necesară nicio formă specială. Decizia o vom lua pe măsură ce ne apropiem de 15 mai și decizia va depinde de evoluția epidemiei.

În cazul în care ne menținem pe trendul pe care suntem astăzi, ba chiar vom avea o reducere a numărului de persoane infectate, cu siguranță că vom lua deciziile în conformitate cu evoluția epidemiei. Deocamdată nu scoatem din calcul niciuna dintre variante. Sigur, există și varianta stării de alertă, care permite menținerea restricțiilor prin intermediul deciziilor care se iau la nivelul Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, dar avem și alte variante. În funcție de evoluție, vom lua decizia”, a declarat Ludovic Orban, premierul României, potrivit Digi24.