Ce s-ar întâmpla cu trupurile celor care sunt răpuși de COVID-19 și sunt înmormântați în saci de plastic. Ce susține un expert în servicii funerare

Publicat: 08/04/2021 | 12:41

Pentru moment, protocolul de înmormântare a persoanelor care decedează din cauza COVID-19 este foarte strict. Sebastian Cocos, președintele Asociației Funerară Română, a explicat ce s-ar putea întâmpla cu trupurile înhumate după infecția cu virusul asiatic.

Cadavrul unei persoane care a murit din cauza COVID-19 se introduce dezbrăcat în doi saci din plastic, sigilați. Trebuie dezinfectat cu produse biocide, după care este așezat în sicriu, care obligatoriu trebuie sigilat. Trupul nu poate fi îmbălsămat, iar persoanele care intră în contact cu cel decedat trebuie să poarte un costum special, cu înaltă protecție.

Cadavrul defunctului este preluat de la morgă și transportat direct la cimitir, în condiții foarte stricte, fără să mai fie depus la capelă sau la biserică”, a explicat Sebastian Cocos, potrivit ziare.com.

În aceste condiții, având în vedere că trupul se află înfășurat în huse de plastic, procesul direct de putrefacție nu mai intră în discuție, din cauza lipsei de oxigen. Motiv pentru care nu se știe ce s-ar putea întâmpla în cimitire peste ani.

Profesorul Vladimir Beliș contrazice teoria lui Sebastian Cocoș

Teoria lui Sebastian Cocos este, totuși, contrazisă de Vladimir Beliș, fostul director al Institutului de Medicina Legala „Mina Minovici” din Capitală. Acesta precizează că sunt mult mai mulți factori care produc putrefacția cadavrelor.

Putrefacția ține de foarte mulți factori, nu numai de lipsa de oxigen. Este vorba în primul rând de temperatură, de uscăciunea solului, sunt mult mai multe aspecte. Eu cred că sacii din plastic nu o întârzie, mai degrabă o accentuează, depinde dacă a fost dezinfectat sau nu, dacă a fost formolizat, sunt mulți parametrii de luat în seamă și este greu să dai un verdict așa numai pe niste afirmații care nu au, singure ele, izolat, relevanță”, a precizat profesorul Vladimir Beliș.