Ce putere va avea ciclonul format deasupra Mării Negre care a dat peste cap toate planurile turiștilor

Publicat: 18/06/2021 | 19:33

Ne aflăm în una dintre dintre cele mai ieșite din tipar luni iunie din istoria României, caracterizată prin fenomene meteo neobișnuite pentru această perioada, iar acest fapt le va strica în acest weekend planurile la mare din minivacanța de Rusalii.

Meteorologii anunță că în acest weekend, România va fi ”lovită” de un ciclon format în Marea Neagră și care va aduce mai ales ploi abundente.

Specialiștii de la Prognoze Meteo au explicat, pentru Gândul, că, deși, ca imagine, arată fotogenic, ca un ciclon, la nivelul țării noastre și deasupra bazinului Mării Negre acționează un nucleu depresionar care nu reușește să coboare sub 1010 hPa.

Mai mult, ei subliniază și faptul că apariția sa nu este deloc suprinzătoare, fiind strict legată de existența unui nucleu rece de tip cut – off low în troposfera superioară, care stă la baza instabilității continue din ultima săptămână, manifestată prin ploi consistente. Instabilitatea va continua să se manifeste și pe parcursul săptămânii următoare.

De ce totuși plouă așa mult

Totodată, meteorologii spun că Marea Neagră este cunoscută pentru faptul că, potențează cantitățile de precipitații estimate mai ales pentru sudul și estul țării, fiind un furnizor perfect de umiditate.

Ajutată și de prezența unor linii de convergență și a unui front de ocluziune, front care se va manifesta, tot în estul și sud-estul țării, pe parcursul zilei de vineri.

Unul dintre cele mai periculoase cicloane care au ajuns în Marea Neagră și care a produs fenomene meteo periculoase și severe este cel din prima parte a zilei de 3 decembrie 2012, când a determinat rafale de vânt și de peste 100 km/h, iar valurile Mării Negre au ajuns și la 6 – 7 metri înălțime, mai scrie sursa citată mai sus.