Acasă » Știri » Ce obiceiuri se mai pot ține în prima zi de Paște. Ca să îți meargă bine, trebuie să…

Ce obiceiuri se mai pot ține în prima zi de Paște. Ca să îți meargă bine, trebuie să…

De: Alice Zotta 19/04/2020 | 12:00

La fel ca Paștele catolic, sărbătorit pe 12 aprilie, Paștele ortodox se desfășoară în acest an într-o notă destul de tristă… și extrem de diferit din cauza măsurilor stricte impuse de autorități pentru prevenirea și limitarea infectărilor cu noul coronavirus. Deși credincioșilor le este interzis să meargă la biserică în perioada epidemiei de COVID-19, deci, implicit, în Noaptea de Înviere, ei pot pune în aplicare o mulțime dintre tradițiile care există în jurul acestei sărbători importante. CANCAN.RO, site-ul nr. 1 din România, vă prezintă o listă cu unele dintre cele mai frumoase obiceiuri din prima zi de Paște prin care nu se încalcă nicio regulă din Ordonanțele Militare, emise în ultimele săptămâni.

(Citește și: Când pică Paștele în 2021! Creștinii ortodocși nu vor sărbători Învierea Domnului în aceeași zi cu cei catolici)

Tradiții pentru prima zi de Paște

Este Paștele, o sărbătoare care se petrece în familie de sute de ani; însă, din cauza pandemiei de SARS-CoV-2, suntem nevoiți să păstrăm distanțarea socială. Este pentru prima dată în istoria modernă a omenirii când se întâmplă acest lucru la nivel mondial. În plus, există și alte reguli ca să ne protejăm părinții, bunicii, prietenii, vecinii, colegii, dar și ca să îi ajutăm pe cei aflați în linia întâi în războiul cu virusul mortal din China. După lungi discuții între Klaus Iohannis, reprezentanții MAI și BOR, s-a decis ca Lumina Sfântă să fie împărțită credincioșilor în funcție de organizarea parohiilor. Ministrul de Interne, Marcel Vela, a precizat că Sfintele Paști – pâinea stropită cu agheasmă și vin – să fie distribuită la domiciliul oamenilor din toate parohiile de către personalul clerical şi voluntarii din parohie (vineri, 17 aprilie 2020, şi sâmbătă, 18 aprilie 2020, în intervalul orar 8:00 – 17:00, şi în prima zi de Paşti, între orele 06:00 – 12:00), doar la solicitarea lor.

(Află și: Mesajul lui Klaus Iohannis cu o zi înainte de Înviere: “Autoritățile să nu slăbească deloc vigilența! Nu ne jucăm cu viața românilor”)

Revenind la tradiții… Din moși-strămoși s-a transmis ideea că este bine să te înnoieşti în această perioadă, pentru că îţi aduce noroc. De altfel, cei mai mulți dintre specialiști au mărturisit că purtarea unor haine noi în duminica Învierii nu este un fason, ci semnifică purificarea corpului şi a sufletului. În trecut, fetele şi flăcăii obișnuiau ca în dimineaţa primei zile de Paşte, înainte de răsăritul soarelui şi fără să fie văzuţi de nimeni, să se scalde într-o apă curgătoare, ca să fie iuţi, sprinteni, sănătoşi, harnici şi iubiţi.

Autoritățile din România i-au îndemnat pe oameni să petreacă Sărbătoarea Pascală doar cu cei care locuiesc în case și să respecte legile emise din cauza dușmanului invizibil: SARS-CoV-2 © pixabay.com
Autoritățile din România i-au îndemnat pe oameni să petreacă Sărbătoarea Pascală doar cu cei care locuiesc în case și să respecte legile emise din cauza dușmanului invizibil: SARS-CoV-2 © pixabay.com

(Nu rata: Cele mai frumoase mesaje cu care să îi bucuri pe cei dragi de Paști)

Câte bordeie, atâtea obiceie în prima zi de Paște

1. De când se celebrează Paștele și până la Înălţarea Domnului, respectiv timp de 40 de zile, creștinii se salută astfel: “Hristos a Înviat!” și se răspunde cu: “Adevărat a Înviat!”.

2 În Bucovina e obiceiul ca, în noaptea Învierii, să se lase luminile aprinse în toată casă și în curte ca să fie luminată gospodăria în cinstea luminii pe care a adus-o Hristos în lume prin Învierea Sa.

3. O altă tradiție respectată cu strictețe chiar și în zilele noastre este cea referitoare la prima persoană care intră în casă în dimineața de Paște: trebuie să fie un bărbat și se spune că alungă discordia și aduce noroc. Vă reamintim că, din cauza existenței dușmanului invizibil – virusul SARS-CoV-2 –, nu avem voie să primim vizite în această perioadă sau să facem vizite.

4. Indiferent dacă ai aprins lumânarea folosită anul trecut sau în alți ani când ai luat Sfânta Lumină sau ai primit-o de la unul dintre voluntarii care au avut această misiune în acest an dificil pentru întreaga lume, aceasta  trebuie păstrată în casă şi aprinsă în caz de boală, calamităţi naturale, supărări.

5. În prima zi de Paște, imediat cum se trezesc, credincioșii se spăla pe mâini și pe față după care trebuie să-și facă semnul crucii de trei ori și să ia o bucată din pască înmuiată în vin. Apoi ciocnesc ouă roșii.

6. Un alt obicei spune că este bine ca toți ai casei să se spele în apa în care așază un ou roșu și o monedă de argint și, după caz, un fir de busuioc pentru a fi sănătoși tot anul. Din generație în generație s-a transmis că cei care își spală fața cu această apă vor fi tari ca banul, frumoși precum oul și căutați la fel de mult ca busuiocul.

7. Când are loc prima masă de Paște în familie, gospodinele cântă în timp ce așează bunătățile pregătite pentru această sărbătoare extrem de importantă pentru creștinii ortodocși.

8. Pasca, crucea de pe ea sau anafura sunt considerate de leac, de aceea se păstrează bucăţi din ele peste an. Mielul este simbolul Mântuitorului Iisus, care a fost sacrificat ca să salveze omenirea.

9. În multe zone din România se păstrează obiceiul ca din primul ou ciocnit să mănânce toată familia ca să fie mereu împreună. Este foarte important ca oul să fie spart de capul familiei. De asemenea, misiunea lui este să îl curețe și să îl taie în atâtea felii câți membri are familia respectivă. Aceștia își vor lua porția din acel ou și îl vor mânca deodată.

10. În unele locuri din țara noastră, cojile ouălor sunt aruncate pe pământ pentru fertilizarea holdelor, viilor și livezilor, se păstrează pentru vrăji sau descântece sau se pun în hrana animalelor și păsărilor. Tradiţia populară spune că ouăle vopsite în Joia Mare şi mâncate de Paşte apară de suferinţe şi necaz, iar coaja lor, îngropată în pământul păşunilor, apără vitele de deochi şi de năpastă.

11.  În ținutul Făgărașului, sărutarea și îmbrățișarea sunt considerate nu doar semne de bucurie, ci și de pace. În Banat, această datină înseamnă iubire, frăție, uitarea oricărei supărări. Se crede că cei care se îmbrățișează în Ziua de Paște se vor întâlni pe lumea cealaltă.

12. Dacă păstrezi un ou roşu 40 de zile după Paşti şi nu se strică, vei avea noroc tot anul.

13. Tradiția spune că, în prima zi de Paște, sufletele celor din lumea de dincolo se întorc la casele lor, iar în fiecare gospodărie este aprins focul pentru cei morți.

Slujbele din ziua de Paște, dar și cele din Săptămâna Luminată se desfășoară în condiții speciale: fără enoriași în biserici din cauza epidemiei de COVID-19 și a restricțiilor impuse de autorități © pixabay.com
Slujbele din ziua de Paște, dar și cele din Săptămâna Luminată se desfășoară în condiții speciale: fără enoriași în biserici din cauza epidemiei de COVID-19 și a restricțiilor impuse de autorități © pixabay.com

(Citește și: Semn divin în plină pandemie de coronavirus! Plânge icoana Maicii Domnului cu Pruncul Iisus Hristos de la Mănăstirea Frăsinei | FOTO)

Ce nu este bine să faci în prima zi de Paște

1. Preoții din întreaga țară, dar și cei de peste hotare le atrag atenția ortodocșilor și îi îndeamnă să nu se lase copleșiți de gândurile negre ca să se întristeze sau să plângă, pentru că nu este bine. Mai mult, în toate cele trei zile dedicate Învierii Domnului bucuria trebuie să fie predominantă în sufletul fiecăruia dintre noi.

2. Tot în prima zi de Paște nu este indicat să mănânci oul cu sare, pentru că, spune tradiția, vei transpira tot anul.

3.  În ziua de Paşte nu este bine să dormi, pentru că în restul anului vei fi somnoros, vei avea ghinion; viermii vor mânca semănăturile, recolta va fi distrusă şi te va prinde ploaia ori de cîte ori vei vrea să lucrezi câmpul.

Recomandări privind conduita de prevenție în perioada Sărbătorilor Pascale

● Petreceți zilele de Paște doar cu acei membri ai familiei împreună cu care locuiți în mod obișnuit.

● Evitați deplasările la rude, fie că sunt în aceeași localitate cu dumneavoastră, fie că locuiesc în alt oraș/comună.

● Nu faceți vizite și nu primiți musafiri în perioada sărbătorilor pascale chiar dacă în alți ani obișnuiați să faceți acest lucru.

● Și în zilele de Paște, ieșirile scurte sunt permise pentru activități fizice individuale în proximitatea locuinței și pentru toate celelalte motive prevăzute de ordonanțele militare.

● Se menține interdicția de a face grătare sau picnicuri în parcuri, păduri și orice alte zone publice.

● Toate recomandările anterioare privind distanțarea socială sunt menținute și este extrem de important să fie respectate pe deplin.

Sfaturile de mai sus sunt doar câteva din comunicatul transmis de Grupul de Comunicare Strategic în seara de 15 aprilie.

Sursa foto: CANCAN.RO, site-ul nr. 1 din România & pixabay.com

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Turist italian, rămas fără cuvinte după ce a văzut ce mașini au oprit la un semafor, în BUCUREȘTI: „Este absurd!”
Turist italian, rămas fără cuvinte după ce a văzut ce mașini au oprit la un...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără decât fostul luptător și interlop
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Nadia Comăneci, apariție incredibilă! La brațul cărui bărbat celebru a fost văzută în București
Nadia Comăneci, apariție incredibilă! La brațul cărui bărbat celebru a fost văzută în București
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Ce s-a ales de Petru Buiuca, primul câștigător „MasterChef România”. Pe ce a cheltuit marele premiu câștigat în 2012
Ce s-a ales de Petru Buiuca, primul câștigător „MasterChef România”. Pe ce a cheltuit marele...
El i-a luat locul în clan lui Costel Condureanu! „Stăpânul Moldovei” va di înmormantat regește
El i-a luat locul în clan lui Costel Condureanu! „Stăpânul Moldovei” va di înmormantat regește
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr record de soldați condamnați pentru crimă
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Un cuplu care a cumpărat un conac vechi de 400 de ani a descoperit sub podeaua din bucătărie o comoară
Un cuplu care a cumpărat un conac vechi de 400 de ani a descoperit sub...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sore, detalii despre actualul ei iubit! Artista își dorește să facă al doilea copil cu el: „Verdictul final...”
Sore, detalii despre actualul ei iubit! Artista își dorește să facă al doilea copil cu...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi? „Sunt curios care este comportamentul tău când ești cu o persoană la care nu ții atât de mult.”
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Tatăl lui Sebi, unul dintre tinerii uciși de Vlad Pascu, a ajuns la spital în timpul protestului din Piața Victoriei
Tatăl lui Sebi, unul dintre tinerii uciși de Vlad Pascu, a ajuns la spital în...
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli pârjoliti, două…
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Cum continuă YouTube lupta cu adblokerele?
Cum continuă YouTube lupta cu adblokerele?
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Abia acum s-a aflat! Cum a ajuns Cătălin Moroșanu să-i fie naș lui Jador: „Îi cunosc aproape toate iubitele, dar cu ea...”
Abia acum s-a aflat! Cum a ajuns Cătălin Moroșanu să-i fie naș lui Jador: „Îi...
Fructul care te scapă de stres dacă îl miroși. Are proprietăți uimitoare și e o bombă de vitamine
Fructul care te scapă de stres dacă îl miroși. Are proprietăți uimitoare și e o...
Creatura care poate zbura 10 luni fără să se oprească. Este deseori confundată cu o pasăre care trăiește și în România
Creatura care poate zbura 10 luni fără să se oprească. Este deseori confundată cu o...
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Câştigător Survivor România 2024. Jador a scăpat porumbelul, surpriză uriaşă!
Câştigător Survivor România 2024. Jador a scăpat porumbelul, surpriză uriaşă!
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele interne
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Devine obligatoriu din 6 iulie! Dispozitivul pe care trebuie să-l aibă mașinile la bord
Devine obligatoriu din 6 iulie! Dispozitivul pe care trebuie să-l aibă mașinile la bord
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
BANCUL ZILEI | Leul și furnica grăbită
BANCUL ZILEI | Leul și furnica grăbită
Cât de frumoasă este fosta iubită a lui Ronald Gavril, pe care actualul iubit al Anamariei Prodan a ţinut-o ascunsă
Cât de frumoasă este fosta iubită a lui Ronald Gavril, pe care actualul iubit al...
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de la Taverna Racilor într-o singură zi
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
"A tăiat acea bucată de intestin, de 12 centimetri, unde se afla tumora". Dan Ciotoi,...
Cum i-a dat Anamaria Prodan peste nas lui Laurențiu Reghecampf. Cadou de peste 100.000€ pentru Sarah
Cum i-a dat Anamaria Prodan peste nas lui Laurențiu Reghecampf. Cadou de peste 100.000€ pentru...
Orașul din România în care s-a lansat la apă o navă de pasageri. Va face curse de miercuri până duminică
Orașul din România în care s-a lansat la apă o navă de pasageri. Va face...
Taurii și Racii chiar au dat lovitura! Minerva a dezvăluit ce zodii vor străluci în luna mai 2024
Taurii și Racii chiar au dat lovitura! Minerva a dezvăluit ce zodii vor străluci în...