Ce experiență avea negociatorul poliției în cazul ostaticilor uciși la Onești. “L-au luat de pe stradă“

Publicat: 02/03/2021 | 23:49

La o zi după tragedia de la Onești, unde doi muncitori luați ostatici într-un apartament de bloc au fost măcelăriți, noi amănunte incredibile din spatele acțiunii de salvare complet eșuate a polițiștilor au ieșit la suprafață. Unul dintre ele face referire chiar la unul dintre personajele-cheie din timpul misiunii.

Dubla crimă comisă de bărbatul în vârstă de 68 de ani a revoltat o țară întreagă. Gheorghe Moroșanu a sechestrat doi oameni nevinovați, pe care i-a imobilizat cu niște coliere din plastic, iar, după cinci ore de chin, i-a măcelărit, fără milă, cu un cuțit. Dincolo de gestul abominabil al individului, a provocat revoltă și modalitatea în care au acționat polițiștii, care au transformat o misiune de salvare într-un carnagiu.

De unde ar fi venit ezitările negociatorului

Surse din rândul anchetorilor au dezvăluit, în exclusivitate pentru CANCAN.RO, că negociatorul care a inițiat primele discuții cu Gheorghe Moroșanu nu ar mai fi participat niciodată la o misiune importantă. În plus, conform unor martori, acesta era speriat încă de la început și s-ar fi plâns de faptul că nu știe cum să-l abordeze pe agresor.

Blocul în care s-au derulat scenele de groază este păzit în continuare

„L-au luat de pe stradă”, ne-au spus sursele noastre. De altfel, reprezentanții Poliției Române au organizat, marți, o conferință de presă, în care au prezentat un negociator adus de la Bacău, care a fost prezentat publicului. Acesta a vorbit despre studiile sale, dar nu și despre experiența profesională dobândită în situații de criză.

Mai mult decât atât, reprezentanții Poliției Române au recunoscut că negociatorul a fost adus de acasă, în condițiile în care la Bacău există numai doi specialiști, dintre care unul era bolnav, iar al doilea era liber.

CANCAN.RO a mai descoperit că, în timp ce oficialii susțineau conferința de presă, marți, în apartamentul groazei continuau lucrările de renovare. Totul se întâmpla în timp ce doi polițiști păzeau apartamentul.

Filmul evenimentelor

Potrivit declarațiilor oficialilor Poliției Române, bărbatul care a ucis doi muncitori într-un apartament din Oneşti a sunat de trei ori la 112 şi a discutat cu operatorul, apoi cu adjunctul şefului Poliţiei Oneşti, pe care îl cunoștea, dar și cu negociatorul, care fusese chemat din ziua sa liberă şi a ajuns după mai bine de o oră.

Gheorghe Moroșanu a executat cu sânge rece doi oameni cu mâinile legate la spate

Polițiștii spun că primul apel la 112 a fost făcut la 11.47, de bărbatul care ameninţa că va folosi un cuţit şi că are o problemă cu un litigiu. Apelul s-a întrerupt când a fost transferat, iar primul echipaj ajuns acolo la 11.52. A urmat apelul de la ora 11.55, când s-a constituit grupa operativă formată din 17 poliţişti, un negociator şi o echipă de intervenţie de la SAS Bacău. A fost informat şi un procuror de la Parchetul Judecătoriei Oneşti. (VEZI ȘI: CE SE ÎNTÂMPLA ÎN APARTAMENTUL GROAZEI DIN ONEȘTI, ÎN TIMP CE ȘEFII POLIȚIEI ANALIZAU CRIZA OSTATICILOR)

La ora 14:38 agresorul, criminalul a sunat iar la 112 şi a anunţat că are două persoane legate şi a solicitat să i se restituie actul de proprietate al apartamentului pe care l-a deţinut sau 300.000 de euro. Totodată, a amenințat că, dacă aude mişcări, va executa ostaticii. Operatorul de la 112 a cerut să vorbească cu unul dintre sechestraţi, iar acesta a precizat că a fost ameninţat că va fi ucis dacă se aud mişcări pe stradă sau la uşa apartamentului. Apelul a durat 5 minute şi 41 de secunde.

Cum ar fi degenerat situația

La ora 16:39, agresorul a apelat din nou 112 cerând să i se facă legătura „cu persoane mai importante” pentru că nu are nevoie de Poliţie. Timp de peste 12 minute, operatorul de la 112 a încercat să îl calmeze însă, la scurt timp, situaţia a degenerat. În tot acest timp, toată zona a fost împânzită de polițiști de la trupele speciale, o grupă fiind mobilizată la etajul al doilea al blocului, gata de intervenție.

Ordinul de intervenție a fost dat, spun polițiștii, după ce, din interiorul apartamentului s-au auzit zgomote și strigăte. Atunci, trupele speciale au spart ușa, și au tras la început cu gloanțe de cauciuc, după care au tras patru focuri cu muniție reală în direcția agresorului, pe care l-au împușcat.

Adjunctul inspectorului general al Poliției Române, chestorul de poliție Florentin Brăcea, la conferința de presă

Crimele ar fi avut loc în momentul în care unul dintre muncitorii sechestrați l-ar fi lovit pe Gheorghe Moroșanu, în încercarea de a scăpa.

Soția ucigașului de la Onești a fost și ea arestată preventiv marți, pentru lipsire de libertate. Femeia este acuzată că a fost complice la sechestrarea muncitorilor. În timp ce soțul ei îi ținea ostatici pe cei doi electricieni, femeia era în același bloc, cu un etaj mai sus. Polițiștii au susținut că, în loc să-i ajute să îl calmeze pe soțul ei, nevasta lui Gheorghe Moroșanu l-ar fi încurajat pe acesta în acțiunea sa terifiantă.

(VEZI AICI: DOI BĂRBAȚI AU MURIT ÎN URMA UNEI LUĂRI DE OSTATICI ÎN ONEȘTI)

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la pont@cancan.ro, să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.