Ce avere ar avea dictatorul Kim Jong-un. Suma colosală, aproape că nu poate fi estimată

Publicat: 27/04/2020 | 09:34

Îm ultimii ani, averea lui Kim Jong-un a fost unul dintre cele mai discutate subiecte din presă pentru că asupra ei planează un mister.

Potrivit informațiilor neoficiale, liderul de la Phenian ar fi unul dintre cei mai bogați oameni de pe planetă, deși în Coreea de Nord oamenii trăiesc la limita sărăciei.

Potrivit specialiștilor, averea lui Kim Jong-un este estimată la cinci miliade de dolari.  Numai de când a preluat conducerea ţării de la tatăl său, Kim a cheltuit 645 de milioane de dolari importând produse de lux. Printre acestea se numără ceasuri şi băuturi fine, scrie MSN.

Unde se păstrează secretele

Totodată, sursele susțin că banii regimului se află în misteriosul Birou 39 – brațul financiar al Partidului Muncitoresc Nord-Coreean.

Jurnaliștii de la ABC.Net, faimosul „Birou 39” se află localizat în sediul partidului, în centrul Capitalei, undeva, în subteran. Aici s-ar afla inclusiv seifuri imense în care sunt depozitați banii lui Kim Jong Un.

Se spune că de Biroul 39 s-ar ocupa direct chiar sora lui Kim Jong Un, Kim Yo Jong. Biroul 39 are diverse firme-paravan în străinătate, în locuri unde se pot face afaceri fără mari bătăi de cap.

Mai mult, biroul 39 face toate tranzacțiile cu bani gheață, niciodată prin tranzacții bancare, pentru a se pierde orice urmă. Sursa amintită îl citează pe Choi Jung-Hoon, fost oficial nord-coreean, refugiat în străinătate, care spune că:

„Biroul 39 se ocupă de finanţele regimului. Toate fondurile importante de acolo sunt alocate. De acolo se controlează tot, inclusiv fondurile pentru bombe nucleare şi rachete.”

Nu totul se rezumă la bani

La capitolul resursele subterane se remarcă: cuprul, aurul, minereul de fier și zincul, împreună cu minerale rare, plus zăcăminte de petrol și gaze. Toate acestea s-ar putea dovedi, pe hârtie, un avantaj economic crucial pentru regim, scrie publicația National Interest.

O altă sursă economică a țării lui Kim Jon-un o reprezintă muncitorii din străinătate. Aceștia merg mai ales în construcții și în industria textilă, în Vietnam, Mongolia, Federația Rusă ori în state africane. Dar aproape toți banii ajung în conturile partidului.