Ce a pățit un pensionar din Iași, după ce a fost prins de polițiști în afara casei, fără declarația pe propria răspundere

Publicat: 18/04/2020 | 11:52

O postare apărută pe grupul „Ești din Iași dacă…” scoate la iveală un adevăr trist. În plină pandemie de coronavirus, poliția locală profită de vulnerabilitatea bătrânilor care nu pot să își completeze declarația pe proprie răspundere pentru a da cât mai multe amenzi.

Potrivit textului apărut pe Facebook, polițiștii locali au și o strategie prin care „pândesc” persoane peste 65 de ani și le amendează. Pe lângă faptul că majoritatea bătrânilor au pensie foarte mică, vârsnicii nu au nici unde plăti contravențiile primite.

„Cum sunt amendați bătrânii fără declarație? Se oprește persoană de 68, care a ieșit din casă la ora 11, este întrebat unde merge de către Dl. Polițist Local, i se cere declarația pe care nu o are. I se cere CNP-ul și i se comunica verbal că va primi amenda odată cu pensia.

Asta se întâmplă pe 30.03. Pe 08.04 vine procesul verbal în poștă, acesta fiind completat în lipsa. Și de aici distracție: la Primărie nu se poate plăti, la poștă nu toate oficiile sunt deschise, on-line din păcate omul nu se pricepe.Bineînțeles este determinat să iasă iar din casă și să umble pe străzi să plătească cei 50 lei că dacă nu devin 300 lei. Mi se pare o bătaie de joc!”, se arată în postare.

Restricțiile vârsnicilor

Ministrul de Interne, Marcel Vela anunța în la finalul lunii martie măsurile care privesc persoanele care au peste 65 de ani. Conform modificărilor aduse printr-o nouă ordonanță militară, bătrânii vor putea ieși din casă la orice oră, pentru probleme de natură medicală, cum ar fi tratamente oncologice sau dialize.

De asemenea, în afară de intervalul 11-13, persoanele peste 65 de ani vor putea ieși între orele 20-21 pentru a-și plimba animalele de comanie, sau pentru a se îngriji de animalele domestice.