Ce a pățit o asistentă după ce i-a fost administrat vaccinul Pfizer? Reacțiile adverse au apărut după 10 minute

Publicat: 19/12/2020 | 10:27

O asistentă din Alaska s-a confruntat cu probleme serioase după ce i-a fost administrat vaccinul anti-Covid Pfizer. Femeia a făcut o reacție alergică severe și a avut nevoie de îngrijiri medicale.

Marți seară, o asistentă de la Bartlett Regional Hospital din statul american Alaska a dezvoltat o reacţie alergică severă la scurt timp după ce a primit vaccinul Pfizer/BioNTech și a avut nevoie de îngrijiri medicale. Aceasta a fost la un pas de şoc anafilactic, reacţie alergică ce poate fi fatală, relatează nbcnews.com. Deși nu avea un istoric de alergii, reacția a venit la doar 10 minute după administrarea vaccinului. (CITEȘTE ȘI: AUTORITĂȚILE REVIN CU NOI INFORMAȚII DESPRE VACCINUL ANTI-COVID: „PERSOANELE VACCINATE VOR PRIMI ADEVERINȚE”)

Reprezentanţii Bartlett Regional Hospital au spus că toţi cei 96 de angajaţi care au primit vaccinul marţi au fost puşi sub observaţie timp de 30 de minute după injecţie. Femeia a început să se simtă rău după 10 minute de când primise vaccinul şi a luat un antihistaminic.

A fost internată la terapie intensivă

Pentru că simptomele au continuat să progreseze, asistenta a fost plasată în departamentul de urgenţe al spitalului, iar mai apoi mutată la unitatea de terapie intensivă. (VEZI ȘI: PROBLEME CU VACCINUL ANTI-COVID-19 ÎN MAREA BRITANIE, CHIAR DIN PRIMA ZI. CE AFECTE ADVERSE A AVUT)

„A prezentat o erupţie roşie pe faţă şi trunchi.. Am fost îngrijorată legat de o reacţie anafilactică”, a spus dr. Lindy Jones, medicul care a tratat-o și i-a administrat injecţia de urgenţă cu epinefrină.

Simptomele s-au diminuat pentru scurt timp, apoi au reapărut. I-a fost administrată epinefrină intravenos şi a fost mutată la unitatea de terapie intensivă (ICU), unde a rămas peste noapte. Medicul ce s-a ocupat de asistentă a mai spus că femeia nu a necesitat resursele secţiei, dar pentru că este vorba despre un spital mic, „dacă ne facem griji legat de un pacient, îl plasăm la ICU”.

În urma acestui incident, Pfizer a transmis într-un comunicat că lucrează împreună cu autorităţile sanitare locale pentru a analiza reacţia femeii şi că va monitoriza atent „toate raportările legat de reacţii alergice grave de după vaccinare”.