Caz șocant! Un preot a băgat doi tineri într-un sicriu şi i-a pus să jure că nu au întreţinut relaţii sexuale

Publicat: 03/03/2020 | 16:13

O scenă șocantă a avut loc în Huedin, un preot a fost filmat în timp ce a supus mai muți tineri romi unui ritual special. Scopul era acela ca ei să își recunoască fapta, au fost puși să jure că nu au întreținut relații sexuale. În urma ritualului, preotul a încasat banii și a mai ținut o slujbă specială.

Conform imaginilor apărute pe internet, în care preotul Ioan Tonca oficia un ritual de jurămănt, acesta a fost oprit de la slujire. Decizia sancțiunii a fost luată luni, de către ÎPS IPS Andrei, care a criticat dur comportamentul preotului.

„Ca urmare a relatărilor apărute în massmedia, privitoare la comportamentul iresponsabil şi smintitor al preotului pensionar Ioan Tonca din Huedin, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, în şedinţa de lucru de luni, 2 martie 2020, a Permanenţei Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Clujului a analizat toate aspectele acestui caz şi, în conformitate cu articolul 88, lit. x din Statutul pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române a decis oprirea imediată a preotului Tonca de la săvârşirea lucrărilor sfinte. Conform aceloraşi prevederi cazul a fost trimis spre cercetarea organismelor disciplinare ale Eparhiei”, s-a declarat printr-un comunicat.

„Dacă mint să mă topesc ca lumânarea”

Totul s-a întâmplat duminică, 1 martie când preotul Ioan Tonca a început un ritual special pentru mai mulți tineri din comunitatea romă. În imaginile surprinse în biserică se pot observa doi bărbați și o femeie, întinși într-un cosciug, așezat în fața altarului.  Tinerii prezenți sunt puși să jure că nu au întreținut relații sexuale cu alte persoane și că au fost fideli. „Dacă mint să mă topesc ca lumânarea care arde în mâna mea”

Tot în imagini se poate obsereva cum preotul primește bani de la cei care au participat la ritual. Filmările au ajuns la Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului, iar cazul a fost judecat de urgenţă chiar a doua zi. Pentru că nu se află la prima abatere de acest gen, preotul a fost suspendat definitiv.