Cauza prăbușirii avionului ucrainean cu 176 de oameni în Teheran. Cine sunt victimele și ce decizie a luat Volodomir Zelenski

Publicat: 08/01/2020 | 11:21
În urmă cu puțin timp, presa de peste hotare a relatat că autoritățile au găsit cutia neagră a avionului ucrainean Boeing 737-800, care s-a prăbușit la doar câteva minute după decolarea de pe aeroportul Imam Khomeini din Teheran. Niciuna dintre cele 176 de persoane aflate la bordul aeronavei nu a supraviețuit, iar ministrul ucrainean de Externe a dezvăluit cine sunt victimele tragediei aviatice. Președintele Volodomir Zelenski a transmis condoleanțe familiilor îndoliate și a luat o decizie la scurt timp după ce a aflat despre drama petrecută. 

Cauza prăbușirii avionului ucrainean în Iran

Potrivit primelor informații, cauza producerii tragediei aviatice din Teheran este reprezentată de un incendiu izbucnit la unul dintre motoare, a declarat Qassem Biniaz, purtătorul de cuvânt al Ministerului ianian al Transporturilor, potrivit Time. În urma incendiului, pilotul a pierdut controlul aeronavei, după care s-a prăbușit, a adăugat Biniaz, conform agenției de știri iraniene de stat IRNA. Una dintre cutiile cutiile negre ale avionului a fost găsită de către echipele de salvare iraniene, a informat televiziunea de stat iraniană IRIB, citată de Reuters.Aeronava care s-a prăbușit cu 176 de oameni este un Boeing 737-800, aparținând companiei Ukraine International Airlines și avea ca destinație Kievul. Oficialii companieie aeriene au afirmat că suspendă pe perioadă nedeterminată toate cursele aeriene către Teheran, în contextul în care un avion ucrainean Boeing 737 s-a prăbușit la scurt timp după ce a decolat de pe un aeroport din Iran, informează Sky News.

Mai multe companii aeriene au informat că vor lua măsuri similare și vor schimba rutele zborurilor pentru a evita spațiul aerian iranian. Compania aeriană australiană a informat că va evita atât spațiul iranian, cât și cel irakian. Alte companii care au informat că vor suspenda zborurile prin Iran sunt Malaysia Airlines și Singapore Airlines.

Ce naționalități au oamenii care au murit în urma prăbușirii avionului ucrainean în Iran

Ministrul ucrainean de Externe, Vadim Priștaiko, a anunțat pe contul său de Twitter care sunt naționalitățile oamenilor care au murit în urma prăbușirii avionului ucrainean Boeing 737-800 în Iran.

Victimele accidentului iranian sunt:

– 82 de persoane de naționalitate iraniană;

– 63 de persoane de naționalitate canadiană;

– 11 persoane de naționalitate ucraineană, dintre care 9 membri ai echipajului.;

– 10 persoane de naționalitate suedeză;

– 4 persoane de naționalitate afgană;

– 3 persoane de naționalitate germană;

– 3 britanici.

Ministrul ucrainean de Externe și-a exprimat condoleanțe familiilor victimelor și a adăugat că autoritățile ucrainene continuă să investigheze cazul.

Volodimir Zelenski își întrerupe vizita în statul Oman

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat își va întrerupe vizita în Oman pentru a se întoarce la Kiev în contextul prăbușirii avionului ucrainean Boeing 737 în Iran, relatează CNN. O declarație anterioară postată pe contul personal de Twitter informa că liderul ucrainean vizita statul Oman împreună cu familia.

“Sincere condoleanțe familiilor și apropiațiilor tuturor pasagerilor și membrilor echipajului”, a transmis Volodimir Zelenski într-un comunicat făcut public.

MAE: Condoleanțe familiilor victimelor care și-au pierdut viața în accidentul aviatic din Iran

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis, miercuri, pe Twitter, un mesaj de condoleanțe pentru familiile victimelor care au murit în urma prăbușirii unui avion ucrainean ce a decolat de pe principalul aeroport internațional din Iran.

“Sincere condoleanțe familiilor victimelor care și-au pierdut viața în accidentul teribil de avion a zborului ucrainean PS752 de la Teheran la Kiev”, a transmis MAE.