Câți lei trebuie să plătești, de fapt, la o biserică din București pentru o înmormântare

Publicat: 02/03/2020 | 19:03

Subiectul tarifelor cerute de preoţi pentru înmormântare este unul foarte controversat. Deşi Biserica Ortodoxă a spus explicit că nu sunt obligatorii contribuţiile bisericeşti, încă sunt preoţi care nu vor să oficieze slujbe fără să nu perceapă o aşa-numită taxă de înmormântare.

Acest lucru se întâmplă atât în bisericile din Bucureşti, cât şi la cele din provincie. Tarifele se negociază cu preotul şi sunt luate în calcul mai multe aspecte, cum ar fi locaţia bisericii şi „prestigiul” acesteia, numărul de preoţi care să oficieze slujba, durata slujbei şi altele.

Câţi bani s-ar cere la o biserică din Bucureşti pentru înmormântare

Astfel, în Bucureşti, sumele cerute ar varia de la câteva sute de lei până la peste 1000 de lei. Trebuie menţionat că nu prea sunt şanse să se emită o chitanţă pentru aceste cheltuieli, sumele fiind considerate o contribuţie benevolă.

Totodată, în ceea ce priveşte înmormântările, singurele informaţii oficiale privind taxele sunt prezentate pe site-ul Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane, iar acestea se referă la săparea gropii, transportul mortuar, eliberarea actelor, înhumare sau tămâierea mormântului. Aceste tarife pot fi consultate AICI.

BOR: Preoţii nu trebuie să ceară taxă de înmormântare

De-a lungul timpului, au fost foarte multe plângeri ale românilor cu privire la faptul că preoţii le-au cerut taxă de înmormântare. La finalul lui 2014, Sfântul Sinod a hotărât că preoţii nu au voie să perceapă aşa-numita taxă şi că vor fi sancţionaţi dacă vor face asta.

Sancţiunile pornesc de la simpla mustrare, urmată de verificări periodice şi apoi de mutarea disciplinară de parohie. În cazurile în care abaterile continuă, duhovnicii pot fi excluşi din preoţie.

În ciuda acestei decizii cât se poate declare, au tot existat cazuri de preoţi care au continuat să pretindă bani, sub acoperirea contribuţiilor către biserică, deşi, în realitate, acestea nu sunt obligatorii. Biserica Ortodoxă română are şi o adresă de mail unde cei care sunt forţaţi de preot să plătească aceste contribuţii pot depune o sesizare.

Totodată, există şi o lege care spune explicit că oamenii nu pot fi forţaţi să contribuie la finanţarea unui cult religios. Este vorba de legea 489/2006 privind libertatea religioasă care spune negru pe alb că  „nimeni nu poate fi constrâns prin acte administrative sau prin alte metode să contribuie la cheltuielile unui cult religios.”