Cât vor costa măștile chirugicale după 15 mai. Anunțul ministrului Economiei

Publicat: 23/04/2020 | 22:16

Țara noastră va produce cel puțin un milion de măști medicale pe zi, iar prețul lor va ajunge la populație undeva la 2 lei, fără TVA, a declarat, joi, ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu.

Potrivit oficialului, în perioada care urmează se dorește o producție mai mare de echipamente medicale în România.

„Vom avea minim un milion de măşti zilnic. Sunt două companii care vor produce. Mă aştept ca, în urma lansării astăzi a Registrului naţional al producătorilor de dispozitive şi echipamente medicale, să-i vedem exact pe toţi cei care vor să producă şi care sunt autorizaţi să producă aceste dispozitive medicale, să facem un recensământ al producţiei.

Din ce am vorbit cu cei doi producători, preţul este în jur de 2 lei. Probabil că 2 lei, fără TVA, va fi şi un preţ către populaţie”, a spus Popescu, la Digi 24. 

Plafonarea prețurilor

Ministrul a spus că nu va fi nevoie de o plafonare a prețului măștilor, deoarece acum există stocuri suficiente în toată țara și mai pot fi aduse din străinătate.

„Nu cred că vom vorbi de o plafonare. După cum aţi observat, nu au mai fost atâtea speculaţii cum au fost la începutul acestei crize, când cererea era mai mare decât oferta. Cred că s-a ajuns, în momentul de faţă – şi cu producţia internă, şi cu importurile, şi faptul că există stocuri suficiente în ţară – la un preţ cât de cât corect al acestor măşti.

Motivul pentru care preţul a crescut în timpul acestei crize este preţul materialului care încă se importă, în special materialul filtrant care se foloseşte la toate măştile”, a afirmat oficialul.

Popescu a mai spus că prioritatea numărul 1 a ministerului său este ca, „până la sfârşitul lunii mai – începutul lunii iunie, să putem avea instalată în România, la companie, un echipament care produce şi materialul filtrant, în aşa fel încât să avem integrată toată ţesătura necesară producerii acestor măşti”.