Cât rămâne în corp coronavirusul. Specialiștii chinezi au anunțat: „Au o infecție mai severă după ce sunt externați”

Publicat: 05/04/2020 | 16:40

Jurnalul medical JAMA a publicat în luna februarie 2020 o lucrare care dezvăluie modul în care se petrecere recuperarea mai multor pacienți confirmați pozitiv cu noul coronavirus. Unul a fost internat în spital, iar celalți trei au fost în carantină.

Specialiștii informau încă de pe atunci că urme ale noului coronavirus ar putea fi depistate la toți cei patru pacienți până la 13 zile, asta după ce le-au dispărut simptomele specifice Covid-19 și au îndeplinit criteriile pentru externare sau întreruperea carantinei.

Studiile viitoare ar trebui să urmărească pacienții care nu sunt profesioniști din domeniul sănătății și care au o infecție mai severă după ce sunt externați din spitalul sau întrerupt carantina carantinei”, au scris cercetătorii în acea lucrare.

Cât pot rămâne în corpul uman

În același timp, mai spun medicii, pacienții cu noul coronavirus păstrează până la 37 de zile agentul patogen în tractul lor respirator, arată un alt studiu, citat de CNN, care afirmă că oamenii rămân infectați cu Covid- 19 vreme de câteva săptămâni din momentul în care au fost infectați.

Medicii chinezi au observat că structura genetică a coronavirusului (ARN) se mai afla în probele recoltate de la pacienți multă vreme, în medie 20 de zile, de la momentul infectării.

Date prelucrate aparțin unor supraviețuitori, ca și de la cei care au murit, iar coronavirusul era prezent în medie 20 de zile. S-au găsit însă probe la pacienți supraviețuitori care arătau că și după 37 de zile virusul mai exista în organism.

În cazul celor care au murit la 5-6 săptămâni de la momentul infectării, virusul se mai afla în cadavru.

De ce este importantă urmărirea cazurilor recuperate

Americanii de la CNN, care citează Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor(SUA), susțin că majoritatea persoanelor cu simptome ușoare de Covid-19 se pot recupera la domiciliu, în timp ce cazurile severe primesc îngrijirea necesară în spital.

Deși au existat date regionale, naționale și globale privind cazurile și decesele confirmate, nu au fost prezentate foarte multe lucruri privind recuperarea pacienților.

Universitatea Johns Hopkins, care se numără printre puținele instituții care au urmărit cazurile recuperate, au colectate datele privind cazurile de Covid-19 pe care ulterior le-au publicat.

Cât durează recuperarea

CDC a menționat și că pacienții cu Covid-19 izolați acasă sunt considerați recuperați dacă îndeplinesc trei criterii:

Fără febră timp de cel puțin 72 de ore (fără administrarea medicamentelor)
Dispariția altor simptome specifice coronavirisul, cum ar fi tuseasau dificultățile de respirație.
Dacă au acces la testare, criteriile includ două teste consecutive care sunt negative, realizate la o distanță de 24 de ore în ele.
Recuperarea completă poate dura și câteva săptămâni, a declarat dr. Mike Ryan, directorul executiv al Programului Organizației Mondiale a Sănătății pentru Situații de Urgență pentru Sănătate, în timpul unui briefing la Geneva, la începutul lunii martie, potrivit Gândul.