Cât costă o casă din lemn de 80 m2? Ghid complet pentru cei care își doresc o casă pe pământ ieftină

Publicat: 26/02/2021 | 12:35

După perioada de izolare impusă în primăvara anului trecut în contextul epidemiei de COVID-19, mulți dintre cei care poate doar visau să locuiască, într-o zi, la curte au început să se gândească mult mai serios la cum și-ar putea transforma visul în realitate. În condițiile în care restricțiile dictate de situația din domeniul sanitar rămân în vigoare, această tendință se menține. Dacă unii români au început să consulte, pur și simplu, ofertele de vânzare case-vile, alții s-au gândit că ar ieși, poate, mai ieftin dacă ar opta pentru construcția unei case de la zero. Dacă faci parte din cea din urmă categorie, trebuie să știi că o casă din lemn este una dintre cele mai avantajoase variante pe care le ai la dispoziție – și asta nu doar din punct de vedere financiar, ci și raportat la cerințele actuale în materie de sustenabilitate. Din cele de mai jos poți afla nu doar cât costă o casă din lemn cu o suprafață de 80m2, ci și ce presupune un asemenea proiect.

Beneficiile unei case din lemn

Mai înainte de a discuta despre factorul preț, trebuie menționat că, în comparație cu o construcție tradițională, din zidărie, casele din lemn oferă o serie de avantaje. Unul dintre acestea este că timpul necesar pentru finalizarea proiectului este mult redus: Bege Csaba, directorul firmei de profil Lemacom, din Harghita, spune că ridicarea unei construcții din elemente prefabricate poate dura și două-trei săptămâni. Bineînțeles că, în funcție de cerințele specifice ale clientului, inclusiv în etapa de montare a finisajelor, termenul de livrare a casei se poate prelungi. Printre atuurile importante ale acestui gen de construcții se numără și eficiența termică sporită, dar și rezistența foarte bună la cutremure – dat fiind că lemnul natural, special tratat, este un material elastic, dar și un bun izolator. În plus, pierderile de căldură pot fi semnificativ reduse prin izolarea pereților interiori și exteriori.

Cât teren îţi trebuie pentru o casă din lemn de 80 m2

Cerințele privind suprafața totală a terenului necesar pentru realizarea unei case din lemn nu diferă în mod fundamental de cele valabile pentru o construcție tradițională. Potrivit reprezentantului Lemacom, majoritatea clienților care apelează la serviciile companiei dispun de loturi de circa 300-400 de m2. (Cât te-ar costa să cumperi o asemenea suprafață depinde, desigur, de la un oraș la altul, dar și de zona exactă în care ar fi amplasată proprietatea). Deși mulți și-ar dori, în mod evident, să aibă o curte generoasă, cu ceva grădină, totul depinde, desigur, de posibilități: la modul teoretic, o casă cu amprentă la sol de 80 m2 poate fi ridicată și pe o parcelă de 200 de m2. Aspecte importante în elaborarea planului de casă de către un arhitect mai sunt, însă, și forma și înclinația terenului, alături de deschiderea acestuia către căile de acces.

Lemnul folosit la construcția de locuințe trebuie tratat cu soluții ignifuge
Lemnul folosit la construcția de locuințe trebuie tratat cu soluții ignifuge

Preţul caselor din lemn

Dincolo de aspectele menționate mai sus, un avantaj important oferit de casele din lemn comparativ cu cele realizate din zidărie este reprezentat, desigur, de reducerea semnificativă a costurilor de construcție. Potrivit Lemacom, cea dintâi variantă poate fi și cu peste 40% mai ieftină pentru client decât cea de-a doua – luând în calcul locuințe cu suprafețe similare, desigur. În funcție de bugetul pe care îl ai la dispoziție, dar și de preferințele în ceea ce privește finisarea locuinței, poți colabora cu o firmă specializată pentru ridicarea unei construcții “la roșu” sau “la cheie”.

Cât costă o casă din lemn la roşu

Potrivit lui Bege Csaba, prețul practicat de firma sa pentru ridicarea unei case „la roșu” este de 200 de euro pe m2 construit – ceea ce înseamnă că bugetul necesar pentru o suprafață construită de 80 de m2 s-ar ridica la 16.000 de euro. De menționat, însă, este că acest cost nu include și realizarea fundației: deși clientul poate turna, în prealabil, o fundație tradițională, o construcție din lemn poate fi realizată și pe piloni, explică reprezentantul Lemacom.

Cât costă o casă din lemn la cheie

Marja superioară de preț indicată pe site-ul firmei mai sus menționate, aplicabilă unei construcții finalizate, este 450 de euro pe m2. Asta înseamnă că o casă din lemn de 80 m2 (construiți) ar costa, practic, 36.000 de euro. Acest preț nu include realizarea fundației, însă construcția ar dispune de podea, acoperiș, tavan, tâmplărie, uși interioare și exterioare etc. Deși la suma de mai sus s-ar mai adăuga cheltuieli adiacente, precum cele cu terenul sau cu fundația, prețul total rămâne, totuși, unul cât se poate de accesibil – fiind comparabil cu cel al unui apartament cu două camere în unul dintre marile orașe ale țării.

Sursă foto: pixabay.com