Materiale sanitare la preț de lux. Cât a ajuns să plătească un spital din România pentru o mască de unică folosință, în sistemul de achiziții

Publicat: 10/03/2020 | 16:05

Situația pare să se înrăutățească în privința gestionării problemei coronavirusului. Deși s-a impus carantina în unitățile medicale, sunt spitale județene care nu o pot pune în practică în totalitate, pentru că pacienții au nevoie să primească de la apropiați medicamente sau materiale sanitare. În plus, prețurile au explodat în sistemul public de achiziții. O spune chiar un manager de spital. (VEZI ȘI: NUMĂRUL PERSOANELOR INFECTATE CU CORONAVIRUS DIN ROMÂNIA A CRESCUT)

Claudiu Dumitrescu, managerul Spitalului Județean Târgoviște, a convocat, marți, o conferință de presă în care a semnalat faptul că prețurile materialelor sanitare au crescut și de 60 de ori în ultimele săptămâni.

O mască de șapte bani costă acum 3,80 lei

„Situația spitalului județean este periculoasă din punct de vedere financiar, dacă prețurile de achiziție vor continua să crească. Prețurile au crescut în sistemul de achiziție exorbitant. Un exemplu concret: la măștile de unică folosință, dacă, acum două luni, spitalul cumpăra de pe SICAP o mască cu 7 bani, acum costă 3,80 lei”, a declarat managerul.

Claudiu Dumitrescu, managerul Spitalului Județean Târgoviște
Claudiu Dumitrescu, managerul Spitalului Județean Târgoviște

Pacienții au nevoie de materiale sanitare și tratamente pe care spitalele nu le pot oferi

Ce se spune în teorie pare să nu se poată adapta la nivelul spitalelor. Deși, la nivel național, s-a impus interzicerea intrării rudelor bolnavilor în spital, se vor face excepții atunci când pacienții vor avea nevoie de materiale sanitare sau tratamente pe care spitalul nu le are, a mai spus Claudiu Dumitrescu: „Unele măsuri luate la nivel național nu sunt tocmai în concordantă cu posibilitățile sistemului de sănătate”, a recunoscut managerul. (CITEȘTE AICI: SUSPICIUNE DE CORONAVIRUS ÎN DÂMBOVIȚA)