Care sunt restricțiile în perioada de Paște 2021. Cui i se permite circulația în noaptea dintre 1 și 2 mai

Publicat: 16/04/2021 | 19:21

Ministrul de interne, Lucian Bode, a precizat care sunt restricțiile în perioada Paștelui. Acesta a spus și cui îi este permisă circulația în noaptea Învierii Domnului.

Alături de premierul Florin Cîțu, Lucian Bode a participat la o conferință de presă la primăria din Cluj-Napoca. Acesta susține că slujbele vor fi organizate în condițiile legale în fiecare lăcaș de cult.

„Procesiunile religioase din zilele de Paște, cu siguranță, vor strânge un număr mare de credincioși; se vor forma aglomerări, traficul va fi intens, rolul forțelor de ordine fiind să se asigure că oamenii respectă măsurile de protecție sanitară, să vegheze la respectarea legii și să ia cele mai bune măsuri pentru prevenirea tulburării ordinii și liniștii publice. Prevenția, echilibrul și calmul sunt coordonatele după care se vor ghida structurile Ministerului Afacerilor Interne, care se vor afla pe teren în perioada sfintelor sărbători de Paște”, a declarat ministrul de Interne.

„Astfel, echipajele își vor îndeplini cu profesionalism, responsabilitate și eficiență misiunile referitoare la menținerea unui climat de ordine și siguranță publică. Românii trebuie să se bucure de cea mai mare sărbătoare a creștinătății în tihnă și, totodată, să le fie create condițiile pentru a participa la aceste ceremonii religioase,” a adăugat.

Demnitarul a reamintit care sunt regulile în noaptea de Înviere: „în acest sens, așa cum bine știți, Guvernul Florin Cîțu, prin hotărâre de guvern, în baza unei hotărâri CNSU, pe 8 aprilie, a stabilit măsuri pentru a facilita acest lucru. Pentru cei care vor merge la slujba de Paște, circulația pe timpul nopții este în intervalul orar 22:00-5:00 dimineața permisă, magazinele vor rămâne deschise până la ora 20:00 și în Vinerea Mare. Așa cum știți, stațiunile de pe litoral, respectiv stațiunile montane vor fi deschise respectând toate regulile în vigoare, dar cu o capacitate de maxim 70% de cazare din tot ce înseamnă capacitatea de cazare pe care ei o oferă”, a adăugat Bode.

Acesta are încredere că românii vor respecta regulile: „Sunt convins că milioanele de credincioși care vor participa la procesiunile religioase vor da dovadă de echilibru, de simț civic crescut, înțelegând că încă traversăm o perioadă critică, comportamentul fiecăruia dintre noi fiind decisiv în lupta pentru stoparea acestei pandemi”.

Totodată, ministrul de Interne a lansat o rugăminte pentru cetățeni: „spun încă o dată în încheiere, în noaptea de 1 spre 2 mai, circulația persoanelor este permisă doar pentru participanții la slujbele religioase. Subliniez acest lucru pentru a ruga toţi cetăţenii, care nu participă la slujba de Înviere, să rămână acasă. Nu de alta, dar chiar vor avea ce activităţi să desfăşoare în noaptea de 1 spre 2 mai, alta decât participarea la slujba religioasă. Vă mulţumesc”.