Care sunt cele trei scenarii care s-ar putea aplica după 15 mai. Starea de alertă pare iminentă

Publicat: 03/05/2020 | 19:05

Epidemia de coronavirus a afectat și România. Până în prezent au fost confirmate 13.163 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID-19 și au fost înregistrate 790 de decese. România a trecut printr-o perioadă de aproape două luni în care a fost instaurata starea de urgență, iar de la data de 15 mai s-a anunțat o relaxare a măsurilor.

Însă scenariul de relaxare de după 15 mai nu mai este așa de sigur. Autoritățile nu exclud prelungirea stării de urgență și după această dată. Se pare că sunt luate în calcul mai multe scenarii, printre care  înlocuirea stării de urgență cu stare de alertă sau implementarea unor măsuri epidemiologice speciale. (CITEȘTE ȘI: FURTUNA A FĂCUT RAVAGII ÎN BUCUREȘTI! MAI MULTE STRĂZI AU FOST INUNDATE, IAR ȘOFERII AU ÎNTÂMPINAT PROBLEME | VIDEO)

Şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă a precizat că având în vedere evoluţia cazurilor de îmbolnăvire, autorităţile iau în calcul mai multe scenarii pentru perioada de după 15 mai. (VEZI ȘI: GABRIELA FIREA, MESAJ CU OCAZIA ZILEI MONDIALE A LIBERTĂȚII PRESEI: ”O LUME. O VIAȚĂ. UN DESTIN”)

„Există toate scenariile pe masă. Există inclusiv posibilitatea prelungirii stării de urgenţă, există scenariul modificării acestei situaţii şi declarării stării de alertă care să permită autorităţilor adoptarea unor măsuri restrictive în continuare, de o amploare mai mică, aşa cum există posibilitatea renunţării la situaţia de urgenţă şi de a derula o campanie de informare amplă la nivelul populaţiei astfel încât gradul de conformare la recomandările autorităţilor să fie în continuare unul foarte ridicat”, a declarat Ionel Dancă, la Digi24.