Care a fost prima manea cântată vreodată în România! N-o să crezi ce artistă super-îndrăgită (și respectată) a interpretat-o

Publicat: 20/12/2019 | 09:52

Maneaua este o creație contemporană cu rădăcini în cultura muzicală predominant otomană a boierilor din România sud-estică a începutului secolului al XIX-lea. Ca atare, ea prezintă o seamă de caracteristici pan-balcanice. Conform Dicționarului explicativ al limbii române, ediția a II-a, maneaua este un cântec de dragoste de origine orientală, cu melodie duioasă și tărăgănată.

De-a lungul timpului, acest gen muzical a suferit unele transformări de ritm și, chiar dacă este contestat de foarte mulți ascultători, are parte, totuși, și de nenumărați fani. Însă foarte puțin știu care a fost prima manea cântată în România și cine a interpretat-o. Spre suspriza multora, chiar celebra Maria Tănase a cântat respectiva piesă muzicală, iar ulterior aceasta a fost reinterpretată de… Pink Martini. Trupa a inclus – albumul ”Get Happy” – un tribut adus Mariei Tănase, iar piesa ”Până când nu te iubeam” (interpretată în limba română de cântăreața Storm Large, împreună cu Pink Martini) a avut parte de un succes incontestabil, având aproape trei milioane de vizualizări pe YouTube.

Maria Tănase

Maneaua respectivă este ”Până când nu te iubeam”, iar aranjamentul muzical a fost conceput de violonistul Victor Predescu. ”Interpretarea Mariei Tănase simplifică linia melodică și îi dă un iz oriental mai puternic, caracteristic cântecelor orășenești ale epocii. În această înregistrare merită a fi subliniat acompaniamentul orchestral: cu ajutorul unui acordaj special (scordatura), vioristul execută octave paralele, iar ritmul ostinat al celorlalte instrumente, caracteristice manelelor turcești, accentuează — poate chiar exagerând — caracterul oriental al melodiei”, a spus folcloristul Harry Brauner.