Când va reveni viața noastră la normal? Ce spune medicul Adrian Streinu Cercel

Publicat: 29/03/2020 | 17:38

Când va reveni viața noastră la normal? Medicul Adrian Streinu Cercel estimează că acest lucru va fi posibil peste două luni.

Managerul Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş din Bucureşti, prof. dr. Adrian Streinu Cercel, estimează că viaţa românilor ar putea reveni la normal la începutul lunii iunie. (CITEȘTE ȘI: EI SUNT CEI MAI VULNERABILI ROMÂNI ÎN FAȚA CORONAVIRUSULUI. CUM ACȚIONEAZĂ VIRUSUL ÎN CAZUL LOR)

„Voi contraria pe foarte multi oameni. Din punctul meu de vedere, mă intereseză să nu vad pacienţi îmbolnăviţi. Dacă ei se îmbolnăvesc, vreau să văd doar formele uşoare. Dacă oamenii mor, despre ce economie mai vorbim noi? Trebuie o pauză de 10 săptămâni după care ne putem relua viaţa. E momentul ca preşedintele să se implice în mod direct. Iar decizia să fie la cel mai înalt nivel posibil. Trebuie convocat CSAT”, a declarat profesorul Streinu Cercel, pentru Mediafax.

Cât despre bilanţul de azi, medicul a afirmat: „Este foarte trist. Mi-as fi dorit sa fie altfel dar din pacate nu este. Impreuna cu colegii de la Ministerul Sanatatii s-a elaborat planul Alb, in care s-a stabilit cine intra in prima linie si cand. Ne intereseaza cu ce forte din linia intai suntem la bataie. In momentul de fata reteaua de boli infectioase din Romania e in prima linie. In prima linie sunt infectionistii si pneumologii.

Urmeaza spitalele de suport, gandite ca sa reusim sa facem fata acestei pandemii, mobilizarea a fost exemplara. Trebuie sa esalonam aceasta batalie astfel incat sa ne conservam resursa umana. Mobilizarea a fost generala. As vrea sa multumesc tuturor colegilor ca nu au facut niciun pas inapoi”.

57% dintre pacienții infectați cu coronavirus sunt tineri

57% dintre pacienții infectați cu coronavirus sunt tineri, conform ultimei statistici a Grupului de Comunicare Strategică. Potrivit ultimelor date puse la dispoziție de Grupul de Comunicare Strategică, cei mai mulți dintre pacienți diagnosticați cu COVID-19 au vârste cuprinse între 19 și 49 de ani.

Cei cu vârste cuprinse între 51 şi 69 de ani reprezintă 29% din cazurile de îmbolnăvire, iar cei cu vârstă mai mare sau egală cu 70 de ani doar 6%. Minorii care au contactat virusul sunt în procent de 3%. Dintre pacienții diagnosticați cu COVID-19, 54% dintre cazuri sunt femei, iar 43% sunt bărbaţi. (CITEȘTE ȘI: ANUNȚUL FĂCUT DE FAMILIA ALEXANDREI MĂCEȘANU, ÎN PLINĂ PANDEMIE DE CORONAVIRUS: ”SĂ NU CREADĂ INTERLOPII DIN POLIȚIE ȘI ORAȘ CĂ…”)